Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Cannska zlata palma za Kena Loacha s filmom Jaz, Daniel Blake

Deli na:
Cannska zlata palma za Kena Loacha s filmom Jaz, Daniel Blake

Foto: Getty Images

Zmagovalec 69. filmskega festivala v Cannesu je film Jaz, Daniel Blake britanskega režiserja Kena Loacha. Socialna drama je nocoj prejela zlato palmo. Film pripoveduje o 59-letnem mizarju, ki mu po srčnem napadu zdravnik začasno prepove delati, on pa se poda v socialno službo po pomoč. Tam mu povedo, da je po njihovem mnenju sposoben za delo.

To je po pisanju tujih tiskovnih agencij že druga zlata palma za Loacha, ki se je za to prestižno nagrado v Cannesu tokrat potegoval kar trinajstič, poročajo tuje tiskovne agencije.

Veliko nagrado žirije (Grand Prix) je za film z angleškim naslovom It's Only the End of the World prejel kanadski režiser Xavier. Zgodba filma pripoveduje o Louisu, ki po dolgem času pride k svoji družini, da bi ji povedal, kako je smrtno bolan. Vendar je njegov brat napornež, njegova žena se ga boji, sestra ne prenaša brata, pa tudi mama ni nič boljša.

Nagrado žirije (Prix du jury) je prejela britanska režiserka Andrea Arnold za film American Honey. Film pripoveduje o najstnici iz problematične družine, ki pobegne od doma s skupino mladih, ki od vrat do vrat prodaja časopisne naročnine. Kmalu se prepusti tudi njihovemu načinu življenja - nočnim zabavam in ljubezni.

Za režijo sta bila nagrajena romunski režiser Cristian Mungiu za film z angleškim naslovom Graduation in francoski režiser Olivier Assayas za grozljivko Personal Shopper.

Za scenarij je bil nagrajen iranski režiser Asghar Farhadi za film z angleškim naslovom The Salesman.

Nagrado za najboljšo žensko vlogo je prejela filipinska igralka Jaclyn Jose za vlogo matere v filmu Ma' Rosa, ki ga je režiral Brillante Mendoza, nagrado za najboljšo moško vlogo pa iranski igralec Shahab Hosseini za vlogo v filmu The Salesman.

Festival v Cannesu se je začel 11. maja in se je s podelitvijo nagrad sklenil nocoj. V tekmovalnem programu je bilo prikazanih 21 filmov.