Zoran Janković Svet24.si

Janković okrcal ljubljansko Levico: Niti SDS jih ...

gospodarski minister Matjaž Han Svet24.si

Magna bo Sloveniji vrnila denar

20150112-00580293 Necenzurirano

Ko je hišni dobavitelj "zlizan" z bolnišnico: ...

mala seva buzekijan pernula pl Reporter.si

Miro Senica in Katarina Kresal sta sanjala, da ...

riera olimpija af Ekipa24.si

Predsednik Olimpije brutalno udaril po Rieri: Ni ...

Voditeljska ekipa Petra Rupnik, Simon Rosc in Milena Novak Odkrito.si

Svet24TV: »Vsako uro terjamo odgovore!«

nagrade Ekipa24.si

Nov škandal! Lionel Messi se je požvižgal na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Obvezno služenje vojske? Ne, hvala! Če se Janševi fantje želijo igrati vojake, naj se oblečejo v uniforme VSO

Deli na:
Obvezno služenje vojske? Ne, hvala! Če se Janševi fantje želijo igrati vojake, naj se oblečejo v uniforme VSO

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Bilo je 17. septembra 1986 – nikoli ne bom pozabil tega datuma – ko so prekinili mojo mladost in šolanje, saj sem se moral javiti na služenje vojaškega roka v takratni Jugoslovanski ljudski armadi. Sledilo je zapravljeno leto življenja, od tiste vojske se nisem naučil nič koristnega, zato ga tudi ne bi želel nikoli ponoviti.

V vojski se nisem nikoli dobro počutil, bila je prisila, zapor, zlasti ker je šlo za vojsko s tujim pogovornim jezikom, v kateri je prevladoval povsem drugačen kulturni miselni vzorec. Precej je bilo tudi balkanskega primitivizma, kot temu bolj svobodno rečemo. Nikoli se tudi ne bom sprijaznil s tem, da nam za tisto leto neprostovoljnega dela država, ki nas je tudi tja poslala, ni vplačala pokojninskih prispevkov.

Tisto leto, ko sem sam moral biti v vojski, so denimo tisti, ki so bili oproščeni zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov, lahko nadaljevali šolanje ali se zaposlili. Vojske nisem služil prostovoljno in tudi pozneje sem bil zelo vesel, da sem se lahko zaradi študijskih obveznosti izognil orožnim vajam.

A že kmalu za tem je razpadla Jugoslavija, JLA je odšla, Slovenija pa je dobila svojo vojsko. Iz teritorialne obrambe je nastala Slovenska vojska. Za nabornike je to bila bistvena pridobitev, saj so lahko služili v svoji domovini in v svojem jeziku, tudi gospodje so uradni bili, toda ključni problemi so ostali.

Če se Janševi fantje želijo igrati vojake, naj se oblečejo v uniforme Združenja VSO in se zabavajo na streliščih in poligonih. Lahko se tudi prijavijo za poklicne vojake ali pa prostovoljno čistijo stranišča po vojašnicah.

V vojsko so morali le nekateri. Obvezna je bila za moške, za ženske pa prostovoljna. Fantje, ki so bili zdravstveno nesposobni, so bili oproščeni. Tisti, ki so se sklicevali na ugovor vesti, so lahko vojsko služili civilno, torej v civilnih institucijah. Nihče ni pomislil, da bi lahko civilno služili tudi tisti z zdravniškimi opravičili, kaj šele da v vojski obstaja veliko dejavnosti, pri katerih ni treba nositi puške.

Najbolj pravična rešitev je torej v prostovoljnem služenju vojske. Zato se je Slovenija pravilno odločila, ko je leta 2003 ukinila naborniški sistem in ga zamenjala s profesionalno vojsko. Res pa je problem, ker je premalo vojakov, a tako je zaradi prenizkih plač.

Ukinitev naborniškega sistema je takrat predlagala prav SDS, katere najmlajši poslanec Žan Mahnič zdaj predlaga vnovično uvedbo. Njemu ni bilo treba obleči vojaške suknje, sam pa bi naše otroke znova pošiljal v vojašnice.

Če se Janševi fantje želijo igrati vojake, naj se oblečejo v uniforme Združenja VSO in se zabavajo na streliščih in poligonih. Lahko se tudi prijavijo za poklicne vojake ali pa prostovoljno čistijo stranišča po vojašnicah. Verjetno s takimi idejami ne bodo pridobili glasov mladih volivcev. 

Foto: Bobo