Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

MANCA ŠPIK IN EROSI (5 of 7) Svet24.si

Manca Špik: "Naježila se mi je koža in zajokala...

par Petisvet.si

Letnica našega rojstva nam točno določi partnerja

ypj, kurdinja, sirija, Svet24.si

Ko pride vojna k tebi, moraš biti pripravljen

sarah poroka Svet24.si

Bosta nekdanja kraljeva zakonca spet stopila pred ...

Branko Đurić Njena.si

Đuro pod nivojem

lea sirk gaber Njena.si

Lea Sirk ponosna na moža in njegove raziskovalne ...

Magazin

Robert Kranjec brutalno iskreno o nečem, kar je počel desetletja: V skokih sem le redko užival

Deli na:
Robert Kranjec brutalno iskreno o nečem, kar je počel desetletja: V skokih sem le redko užival

Foto: Bobo - Robert Kranjec je v Planici konćal kariero.

Solze sicer ni potočil, priznal pa je, da mu je hudo in da mu bo v prihodnje verjetno še bolj. Pa čeprav pravi, da v skokih ni nikoli zares užival, razen seveda, ko je bil v ekstremno dobri formi. Tudi zato Robert Kranjec nikoli več ne bo stopil na skakalne smuči.

"Že pred leti sem dejal, da se bom ob koncu kariere znebil vse skakalne opreme. Zato sem jo danes vrgel med gledalce, me veseli, da je čelado ujel nek poljski navijač. Tudi ostale smučke, kombinezone in drugo opremo bom podaril klubu. Na skakalne smučke ne bom nikoli več stopil, saj sem bil trideset let vpet v ta šport in ga predobro poznam. V skokih sem užival le, ko sem bil v ekstremno dobri formi. Sigurno pa si bom z veseljem nadel alpske ali tekaške smučke," je v medijskem središču v Planici povedal Robert Kranjec.

Novinarji so mu upravičeno nadeli vzdevek Leteči, in to z velikim L. Robert Kranjec je bil zaradi svojega sloga v prvi vrsti letalec. Od sedmih zmag v svetovnem pokalu je le eno dosegel na skakalnici (Kuusamo 2005), ostalih šest je slavil na letalnici v Planici.

Zato je bilo samoumevno, da je kariero zaključil pod Poncami, v zibelki poletov. "Super zadovoljen sem, kako se je vse razpletlo. Prišli so številni prijatelji in znanci, s katerimi sem delil dobre in slabe trenutke. Gledalci so bili fenomenalni. Vreme je bilo izjemno. Prišel je Lado Bizovičar, s katerim sem že dolgo prijatelj, prišel je Primož Roglič, predvsem pa je bila tam moja hčerka Pika, ki mi pomeni vse v življenju," je dejal Kranjec.

Sedemintridesetletnemu slovenskemu šampionu, ki je v Salt Lake Cityju 2002 osvojil olimpijsko medaljo, leta 2012 pa je bil svetovni prvak v poletih, so se priklonili tudi ostali asi svetovnega pokala. Švicar Simon Ammann, ki je tri tedne mlajši, je dejal, da se je poslovila legenda skokov ter da mu je žal, ker zdaj ne bo imel več nikogar, s katerim bi si izmenjaval kape (to sta namreč počela vrsto let na finalu v Planici). "Hudo mi je tudi zato, ker vem, da tudi mene to še čaka," je dodal Ammann.Skoraj deset let starejši od Ammanna in Kranjca je Japonec Noriaki Kasai. On še ne razmišlja o koncu kariere, o Robertu Kranjcu pa je povedal: "Robi je velik športnik in izjemna oseba. Škoda, da se je tako hitro odločil za konec kariere. Izgubili smo še enega seniorja."

Izračunali so, da je Leteči Kranjec na smučkah preletel 47.300 kilometrov oziroma precej več kot je obseg Zemlje. V svetovnem pokalu je zbral 325 nastopov, 27-krat je stal na odru za zmagovalce in 212-krat skočil prek 200 metrov.

To je zdaj zgodovina. Roberta Kranjca, ki je sicer še eno leto zaposlen v policiji, čakajo novi izzivi. Kaj bo počel v življenju, se še ni odločil. "Jutri se bo zagotovo zbudil z nasmeškom, saj ne bom več pod stresom. Zame so bili skoki zelo naporna zadeva, saj sem se jim posvetil z dušo in srcem. Spat sem šel z mislijo na skoke in zbudil sem se s skoki v glavi."

"Zdaj si bom zagotovo vzel mesec ali dva počitka in z bistro glavo skušal ugotoviti, kaj bi rad počel v življenju. Lahko, da ostanem v smučarskih skokih, saj sem se vpisal na fakulteto za trenerje v Mariboru, možno pa je, da se lotim nečesa povsem novega. Tudi to me veseli, saj se ne bojim izzivov in vem, da imam dobre delovne navade. Zagotovo pa bom imel zdaj več časa za družino in zase. Komaj čakam, da se spet usedem na motor, ali pa, da s prijateljem Primožem Rogličem zavrtiva pedala na kolesih," je dodal Kranjec.

Loading...