Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Glas za Janšo je stran vržen glas. Tukaj so dokazi!

Deli na:
Glas za Janšo je stran vržen glas. Tukaj so dokazi!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

V bolestni želji, da bi ponovno prevzel oblast, Janša že izgublja razsodnost. Vedno bolj se obnaša protislovno, saj so njegove izjave in dejanja bodisi v popolnem nasprotju z njim samim ali – še huje – v nasprotju z resničnimi dejstvi.

Obrača se, kot veter piha oziroma glede na to, kaj reče Šarec. Takrat Janša takoj udari kontro ne glede na to, kaj je trdil pred tem. Nad tem smo se lahko v zadnjem času čudili zlasti ob Janševem odnosu do vstopa Hrvaške v schengen in ukrepa Banke Slovenije glede omejitve kreditiranja prebivalstva. Janša se je v svojih odzivih dobesedno zaletaval v samega sebe. 

Dvoličnost Janše in njegove SDS smo lahko ponovno opazovali prejšnji teden ob seji odbora za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo, na katerem so obravnavali poročilo o nezakonitih prehodih hrvaško-slovenske meje. Ob zaskrbljujočih podatkih o porastu nezakonitih migracij v zadnjem letu je predsednik odbora Zvone Černač zagnal vik in krik, hkrati pa seveda ni razkril, da SDS glede tega vprašanja več kot očitno sedi na dveh stolih.

SDS ima namreč glede Hrvaške, ki je glavni vir nezakonitih migrantov, skrajnje dvoličen odnos. Na eni strani zahteva popolno zaprtje mej s Hrvaško, na drugi strani pa podpira vstop Hrvaške v schengen. Redno besni nad podatki o vztrajnem naraščanju števila nelegalnih prestopov meje s Hrvaško, obenem pa ploska vstopu Hrvaške v schengen, ki bo prinesel umik slovenskega nadzora meje in našo južno mejo spremenil v avtocesto za nelegalne migracije.

Nenehno svari, da se bo Slovenija spremenila v migrantski žep, ker vse naše druge sosede danes skrbno varujejo svoje meje, hkrati pa si očitno želi ravno to, da bi se naša država po vstopu Hrvaške v schengen spremenila v migrantski žep in bi se sam nato ponudil kot rešitelj Slovenije. 

Janša je glede perečega vprašanje nezakonitih migracij v popolnem protislovju s samim seboj. Eno govori, drugo dela. Pomembno mu je le to, da igra vlogo anti-Šarca. Že od lanske predvolilne kampanje je Sloveniji obetal popolno zaprtje mej. Na shodu Rešimo Slovenijo se je znova prodajal kot veliki rešitelj. Če bi bil on na oblasti, se je hvalil, bi bile meje s Hrvaško bojda nepredušno zaprte. Ne zamudi priložnosti, da retvita italijanskega skrajnega desničarja Mattea Salvinija.

Zato ne preseneča, da se je našim skrajnje desnim tviterašem dobesedno strgalo, kot je Janša na vsa usta podprl vstop Hrvaške v schengen. Ko je Šarec zaradi migrantske problematike izrazil pomisleke o vstopu Hrvaške v schengen, se je Janša očitno preoblekel v kakega poslanca Meščeve Levice ali kar samega Kučana, ko je na tviterju v cenenih rimah navijal za Hrvaško: »Medtem ko Marjan Šarec pametuje in obžaluje, Andrej Plenković lobira in deluje.« (22. 10. 2019) Šarcu je potem prisodil še kup popravcev, čeprav bi se moral resno zamisliti nad samim seboj, kakšno dvolično in vedno bolj neuravnovešeno podobo politika prodaja slovenski javnosti. Na eni strani nas hoče reševati pred migranti, na drugi pa nas želi z njimi preplaviti!?

Drugi aktualni primer, kako se Janša v bolestni želji, da bi prevzel oblast, obnaša vse bolj protislovno in izgublja razsodnost, je ukrep Banke Slovenije za omejitev kreditiranja prebivalstva. Le nekaj dni pred začetkom veljave ukrepa Banke Slovenije, 28. oktobra, je Janša prvo navdušeno retvital razbesnjenega desnega tviteraša, ki je Banko Slovenije izenačil kar z levo, Šarčevo vlado: »Leva vlada iz Slovenije naredila raj za finančno mafijo z oderuškimi obresti«.

Naslednji dan, 29. oktobra, so v Janševem strankarskem biltenu Demokracija silovito napadli ukrep Banke Slovenije (Krediti in iztegnjeni sredinec za družine, Demokracija, 29. 10. 2019), kjer je avtor Banko Slovenije prav tako izenačil z oblastjo, torej z Šarčevo vlado, in pozval ljudi k protestom na ulice in trge. Tega dne popoldne se je glede ukrepa Banke Slovenije javno oglasil še premier Šarec in prav tako napadel Banko Slovenije. Po Šarčevem odzivu je Janša v hipu obrnil ploščo za 180 stopinj, se nenadoma razglasil za velikega podpornika Banke Slovenije in preko tviterja udaril po Šarcu s komentarjem: »Po enem letu španovije je tudi laiku jasno, da med ekonomskim znanjem Luke Mesca in Marjana Šarca ni nobene razlike«.

Primera Janševega dvoličnega odnosa do hrvaškega vstopa v schengen in ukrepa Banke Slovenije več kot jasno kažeta, kaj vse je Janša pripravljen narediti za prevzem oblasti – do amena spolitizirati ključna vprašanja o varnosti in finančni stabilnosti države.

Po Janševem tviteraškem obratu so kot na ukaz obrnili ploščo tudi v Janševih strankarskih medijih Demokracija in Nova24tv, začeli podpirati Banko Slovenije in kakopak z vsemi topovi nabijati po Šarcu. Takšna je bedna piškotarska propaganda pod piškotarskim urednikom Demokracije Jožetom Biščakom, ki mu piškotke kakopak deli njegov veliki vodja Janša. 

Janšev salto mortale glede ukrepa Banke Slovenije bi nas moral zelo skrbeti, saj vodja največje opozicijske stranke sploh ni več sposoben oceniti sistemsko pomembnega ukrepa Banke Slovenije kot takega, njegov vpliv na finančno stabilnost bančnega sistema in s tem na stabilnost celotne države, ampak se opredeljuje samo še glede na odziv svojega političnega nasprotnika Šarca.

Šarcu in Mescu očita ekonomsko neznanje, ob temu pa bi se moral zamisliti predvsem nad samim seboj, lastnim neznanjem in zlasti svojim obračanjem plošče. Vsak verodostojen in zaupanja vreden politik zagotovo ne more ravnati tako kot Janša, da je dnevno v popolnem nasprotju s samim seboj, svoje stališče prilagaja stališču Šarca in nenehno flip-flopa o ključnih vprašanjih za varnost in stabilnost države!

Primera Janševega dvoličnega odnosa do hrvaškega vstopa v schengen in ukrepa Banke Slovenije več kot jasno kažeta, kaj vse je Janša pripravljen narediti za prevzem oblasti – do amena spolitizirati ključna vprašanja o varnosti in finančni stabilnosti države. Zaradi tega vedno bolj zbuja dvome, ali je sploh še zmožen opravljati premiersko funkcijo. Njegovi podporniki bi se zato morali začeti spraševati, ali je glas za Janšo stran vržen glas.