Revija Reporter
Svet

Trump bo tudi v Švici glavni

STA

21. jan. 2018 6:00

Deli na:

Na zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu letos posebej nestrpno pričakujejo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v preteklih mesecih razburil s številnimi potezami v nasprotju s temeljnim usmeritvami te organizacije.

"Obstaja resnična nevarnost kolapsa našega globalnega sistema," je posvaril ustanovitelj WEF Klaus Schwab.

Schwab je ta teden pred novinarji predstavil program zasedanja več kot 3000 svetovnih politikov, gospodarstvenikov in akademikov, ki se bodo v mondenem Davosu družili od torka do petka. Letos se bo zasedanja udeležil tudi slovenski premier Miro Cerar.

Največ pozornosti bo sicer veljalo ameriškemu predsedniku. Trump je namreč nasprotnik številnih temeljnih načel, za katere se zavzema WEF, med drugim skupne odgovornosti za reševanje globalnih kriz, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Trump bo v nagovoru v petek predstavil svojo strategijo Najprej Amerika (America First), so sporočili iz Bele hiše. V Švico se bo podal z osmimi člani svoje vlade, med katerimi bosta tudi zunanji in finančni minister Rex Tillerson in Steven Mnuchin.

Do obiska prihaja nedolgo zatem, ko je ameriški predsednik svet razburil z žaljivkami na račun migrantov iz nekaterih držav v razvoju oz. po njegovih besedah "usranih lukenj". Trump bo tako v Davosu imel dovolj priložnosti tudi za to, da svoje besede pojasni visokim predstavnikom teh držav. Med gosti bosta na primer premierja Slonokoščene obale ter Somalije, Amadou Gon Coulibaly ter Hassan Ali Kheyre. Še več, dobra tretjina udeležencev letnega zasedanja v Davosu prihaja iz revnih oziroma hitro rastočih gospodarstev, navaja AFP.

S Trumpom v skupno prihodnost

Trump pa ne razburja le z besedami, ampak tudi s svojimi politikami. Tako na primer ameriške interese postavlja pred svobodno svetovno trgovino, ZDA se je odločil umakniti iz pariškega sporazuma o podnebnih spremembah, nenehno izmenjuje grožnje s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom, pod vprašanje postavlja jedrski dogovor z Iranom, razburil je tudi s priznanjem Jeruzalema kot izraelske prestolnice.

"Nihče v današnjem svetu - nobena država, nobena skupina deležnikov, noben posameznik - ne more sam rešiti vprašanj, ki so na globalnem dnevnem redu," je posvaril Schwab. To odraža tudi uradni naslov letošnjega zasedanja WEF, ki je Ustvarjanje skupne prihodnosti v razdrobljenem svetu.

Čeprav bodo oči večinoma uprte v Trumpa, pa velja pozornost nameniti tudi drugim političnim veljakom, poudarja AFP. Prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde bo tako v ponedeljek, dan pred uradnim odprtjem zasedanja, začrtala vzdušje z letnim poročilom o obetih za globalno gospodarstvo.

V torek bo zbrane ob odprtju nagovoril premier enega najhitreje rastočih svetovnih gospodarstev, Indije, Narendra Modi. Posebna nagovora V TEKU srečanja bosta med drugim pripadla tudi britanski premierki Theresi May ter njenemu kanadskemu kolegu Justinu Trudeauju. Njegova država letos med drugim predseduje skupini najbolj razvitih svetovnih gospodarstev G7.

"Verjetno smo na koncu cikla gospodarskega zagona," je dejal Schwab. V ospredju v Davosu bodo zato po navedbah 79-letnega nemškega ekonomista prihodnost gospodarskega razvoja ter prihodnje politike centralnih bank. Med drugim je opozoril na socialne posledice velike finančne in gospodarske krize, ki jih je po 10 letih še vedno moč čutiti.

Tehnološki razvoj prinaša nova tveganja

WEF je pred srečanjem objavil tudi rezultate raziskave med gospodarstveniki in akademiki o največjih tveganjih, s katerimi se sooča svet. Med top pet tveganj, s katerimi se bo svet najverjetneje soočil v prihodnjih 10 letih, je skoraj 1000 sodelujočih v raziskavi umestilo izredne vremenske dogodke, naravne katastrofe, kibernetske napade, krajo oz. goljufije s podatki ter podnebne spremembe.

Raziskava je pokazala tudi krepitev zaskrbljenosti glede gospodarskih učinkov novih tehnologij, še posebej z vidika povečevanja prepada med bogatimi in revnimi. Sodelujoči pričakujejo tudi zaostrovanje napetosti med državami, verjetnejše se jim zdijo tudi vojne, v katerih bi bile vključene pomembne svetovne države.

Slovenski premier Cerar bo med drugim v sredo sodeloval v panelu na temo krožnega gospodarstva. Pred odhodom v Davos so v kabinetu predsednika vlade spomnili, da Slovenija v sodelovanju z Nizozemsko, Finsko in Luksemburgom pripravlja pobudo, s katero želijo spodbuditi oblikovanje naslednje evropske finančne perspektive v smeri, ki bo podprla prehod v krožno gospodarstvo s ciljem zagotavljanja agende ZN za trajnostni razvoj.

Prav tako se bo slovenski premier ob ostalih aktivnostih udeležil panela na temo priložnosti Evrope, ki bo potekal v četrtek. "Živimo v času enega večjih blagostanj v zgodovini, vajeni kakovosti življenja, nadstandarda in gospodarske rasti, a hkrati v času potrošništva, nepristnih odnosov, individualizma in inflacije informacij, tudi t.i. lažnih novic," je poudaril Cerar in pozval k samorefleksiji. "Kakovost življenja moramo bolj kot kadarkoli prej poleg ekonomskih kazalcev meriti tudi s kazalci stanja okolja, zdravja, inovativnosti in osebnih svoboščin," je poudaril.

Protestniki daleč stran od voditeljev

Srečanje v Davosu naj bi tudi letos spremljali protesti, čeprav se ti odvijajo daleč od oči svetovnih voditeljev. Švicarske varnostne sile namreč zaprejo dostop do celotne doline, v kateri veljaki kujejo prihodnost sveta. Zato bodo namesto v Davosu levičarske skupine svoj protest v torek pripravile v Zürichu, in sicer pod naslovom Trump: Dobrodošel v peklu.

WEF sebe opredeljuje kot mednarodno organizacijo za javno-zasebno sodelovanje. Njegov osrednji cilj je "izboljševanje stanja sveta", navaja spletna stran. Ustanovljen je bil leta 1971 kot neprofitna fundacija s sedežem v Ženevi. "Je neodvisen, nepristranski in ni povezan s katerimi koli posebnimi interesi," še piše v predstavitvi organizacije.