Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Koristolovci so se že pojavili v Cvetličarni, kjer je Gibanje Svoboda praznovalo svojo zmago

Deli na:
Koristolovci so se že pojavili v Cvetličarni, kjer je Gibanje Svoboda praznovalo svojo zmago

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Če Robert Golob ne bo bistveno spremenil politične kulture vodilne politike, bo na naslednjih volitvah tudi njega s političnega prizorišča pospravil nov obraz.

»V Sloveniji je močno prorusko omrežje z izjemno medijsko, finančno in politično močjo. To omrežje pred vsakimi volitvami ustvari novo politično stranko. Tokrat je to Gibanje Svoboda, ki ne pripada nobeni evropski stranki,« je v angleščini tvital odhajajoči premier Janez Janša v nedeljo okoli 16. ure, ko so v stranke prispeli vmesni rezultati vzporednih volitev in je bilo znano, da bo SDS katastrofalno izgubila volitve. Ob tem je pripel še fotografiji Zorana Jankovića in Milana Kučana z Vladimirjem Putinom, čeprav se je leta 2012 tudi sam srečal z njim.

Poraz SDS je bil pričakovan, saj so volivci zaradi besa drli že na predčasne volitve. Volilna udeležba je bila izjemna, okoli 70-odstotna. Na volitve je prišlo skoraj 300 tisoč volivcev več kot pred štirimi leti. Resda sta več glasov dobili tudi SDS in NSI, toda Gibanje Svoboda je volilo še več volivcev kot LDS Janeza Drnovška leta 2000, ko je dosegla rekordnih 390 tisoč glasov.

Foto: Primož Lavre - Na volilno nedeljo zvečer v Cvetličarni je bil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki se razglaša za nekakšnega Golobovega političnega očeta.

Za visoko volilno udeležbo, kakršne že dvajset let nismo imeli, ima največ zaslug premier Janša, ki je s svojo aroganco, poniževanjem ljudi, blatenjem, napadi na medije, razgradnjo pravne države, razdiralno politiko in prepiranjem z evropskimi politiki na volitve pripeljal rekordno število svojih nasprotnikov. Bombončki in bomboniere, ki jih je pred volitvami vrgel izbrani skupini volivcev, mu očitno niso kaj dosti pomagali, je pa s tem otežil delo prihodnje vlade, v kateri bosta poleg Gibanja Svoboda verjetno tudi SD in Levica.

Za visoko volilno udeležbo, kakršne že dvajset let nismo imeli, ima največ zaslug premier Janša, ki je s svojo aroganco, poniževanjem ljudi, blatenjem, napadi na medije, razgradnjo pravne države, razdiralno politiko in prepiranjem z evropskimi politiki na volitve pripeljal rekordno število svojih nasprotnikov.

Najbolj sorodni liberalni stranki LMŠ in SAB sta ostali pred parlamentarnim pragom. Volivci so pustili na cedilu prejšnje nove obraze, saj se je pojavil še novejši obraz. Verjetno pa so Marjanu Šarcu zamerili tudi, da je sredi mandata odstopil in s tem omogočil Janševo vrnitev na čelo vlade. Doživel je usodo Mira Cerarja, ki se je takrat poslovil od politike. Prav tako so volivci kaznovali Levico, ki je s svojo destruktivnostjo povzročila padec Šarčeve vlade. Pred vrati pa je ostala tudi rešilna bilka za »izdajalske« poslance SMC, skupna lista Povežimo Slovenijo.

Zdaj bo moral Golob upravičiti visoko zaupanje volivcev. V njegovi poslanski skupini bo polno neizkušenih poslancev, le redki bodo blesteli v poslanski klopi. Še večji izziv bodo razni koristolovci, ki so se v nedeljo že pojavili v Cvetličarni, kjer je Gibanje Svoboda praznovalo svojo zmago. Med njimi je bil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki se razglaša za nekakšnega Golobovega političnega očeta. Če ne bo bistveno spremenil politične kulture vodilne politike, bo na naslednjih volitvah tudi njega s političnega prizorišča pospravil nov obraz.