Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Kako se je čista 5ka (čista petka) stranke NSi spremenila v cvek

Deli na:
Kako se je čista 5ka (čista petka) stranke NSi spremenila v cvek

Nenad Glücks, novinar - Foto: Primož Lavre

Slovenija je polepljena z velikimi plakati strank, ki nastopajo na volitvah. Na plakatih od NSi je pet njihovih ministrov v belih srajcah z zavihanimi rokavi pod napisom čista 5ka (čista petka). Med drugim naj bi bili ministri vredni čiste petke, »ker so varuhi tradicionalnih vrednot«. Poleg tega menda »vrednote, o katerih govorijo, tudi živijo«. Toda minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je danes odstopil po razkritju, da so njegove vrednote drugačne, kot bi pričakovali.

Po tem, ko so na dan prišli dokumenti, da so mu zimski nekajdnevni dopust v prenovljenem hotelu Bohinj plačali pri kmetijski firmi KŽK. Torej pri tisti firmi, ki je v sporu s Skladom kmetijskih zemljišč, kateri sodi pod njegovo pristojnost. KŽK je bila sicer v lasti kriptomilijonarja Damiana Merlaka, ki je tudi lastnik prenovljenega hotela Bohinj. Z njim so še v navezi.

V podjetju trdijo, da od stikov z ministrom glede reševanja njihovega spora s Skladom kmetijskih zemljišč niso imeli nič, prav tako niso imeli nič na podlagi tega, da so poravnali stroške bivanja ministra in njegove žene Špele Podgoršek v hotelu. Zakaj je KŽK račun sploh plačal? Tu je njihovo pojasnilo: »V odnosu do ministra smo bili v povsem podrejenem položaju in ker je bilo potrebno račun plačati, so nam ga iz hotela posredovali in mi smo ga tudi plačali«. Minister pa da jim je sam izrazil željo, da bi »preizkusil« omenjeni hotel.

Foto: posnetek zaslona - A prišel je nov dan in fantje pri NSi so očitno presodili, da bi jim ta korupcijska afera, če ne bodo storili nič, na volitvah utegnila zelo škoditi.

Pravijo, da je Podgoršek po tistem, ko je pred nekaj dnevi prejel novinarska vprašanja, sporočil v hotel, naj račun za KŽK stornirajo in mu izdajo novega, ki ga je tudi plačal. Šlo je za 800 evrov. Očitno je plačal več kot dva meseca prepozno. Ob pojasnjevanju zadeve se je minister vse globje pogrezal v blato, iz katerega ga je skušal sprva celo rešiti predsednik NSi Matej Tonin, sicer njegov ministrski kolega v vladi.

Prav neverjetne so besede Tonina, da s tem NSi kaže politično kulturo, ki jo želi gojiti. Predsednik NSi nam ob tem, ko so njegovega ministra zalotili pri korupciji, sporoča, da njegov odstop kaže na politično kulturo stranke!?

Tudi Tonin je, enako kot Podgoršek, včeraj trdil, da je bil slednji žrtev izsiljevanja. Priročni izgovor, da minister ne bi podrobneje pojasnil okoliščin, zakaj ni plačal dopusta, pač pa mu ga je firma, ki je v sporu s Skladom kmetijskih zemljišč, je bil, da je zadevo predal policiji in je v interesu preiskave ne komentira. Tonin je celo prst uperil v KŽK in firmo obtožil za nezakonito ravnanje v zvezi s Skladom kmetijskih zemljišč. Zaključil je, da minister še vedno uživa njegovo zaupanje.

A prišel je nov dan in fantje pri NSi so očitno presodili, da bi jim ta korupcijska afera, če ne bodo storili nič, na volitvah utegnila zelo škoditi. Po besedah Podgorška odstopa »zaradi prepozno plačanega računa«. Poudaril je, da so »njegovo površnost skušali izkoristiti.« Kot je medijem razložil Tonin, sta imela s Podgorškom dolg razgovor in minister »je sprejel odgovornost za svojo napako«.

Kakšno napako? Mar to, da je »pozabil« plačati račun, ali to, da mu ga je plačala firma, ki je odvisna od njegovega ravnanja? Kar kaže na korupcijo oziroma celo kaznivo dejanje. Prav neverjetne so besede Tonina, da s tem NSi kaže politično kulturo, ki jo želi gojiti. Predsednik NSi nam ob tem, ko so njegovega ministra zalotili pri korupciji, sporoča, da njegov odstop kaže na politično kulturo stranke!? In se spet spreneveda, da so v KŽK – ju želeli ministra prisiliti, da ravna v skladu z njihovimi interesi. Prisilili so ga, da mu bodo oni plačali hotelski račun!?

Pri NSi so se očitno odločili za poskus omejitve škode, ki jim s to afero nastaja v sami volilni končnici. Ali jim bo to uspelo, bo jasno na volilno nedeljo. Za njih neugodna okoliščina je, da Podgoršek ne more odstopiti kot njihov kandidat na volitvah. Malo verjetno je tudi, da bodo šli zavoljo njega odstranjevati plakate z njegovo podobo.