Revija Reporter
Slovenija

Dušan Merc v intervjuju: Ministrstvo za šolstvo si zasluži čisto ničlo!

Ivan Puc
5 661

3. jan. 2021 20:00

Deli na:

Dušan Merc

Primož Lavre

Dolgoletni osnovnošolski ravnatelj Dušan Merc pravi, da si Ministrstvo za šolstvo za spopad s korono zasluži čisto ničlo! … V pogovoru je pojasnil, zakaj bi bilo takoj in najprej treba spoditi ministrico in njene nevedne svetovalce.

Z njim smo se pogovarjali predvsem kot pisateljem in vnovič izvoljenim predsednikom Društva slovenskih pisateljev. Razložil je zasnovo njegovega novega romana Črna maska. Kot fikcija oziroma literarna špekulacija je zasnovan na biografskih fragmentih iz življenja velikega skladatelja Marija Kogoja. Kakšne vzgibe je imela Kogojeva verjetna shizofrenija?

Merc pravi, da mu nikogar v društvu pisateljev ni treba miriti, vsakdo nastopa v svojem avtorskem imenu. Citiral je Švejka: »Tople gate pa hladno kri.« V intervjuju je pojasnil, zakaj je zavrnil podpis izjave proti »janšizmu«.

Bil je presenečen, ker društvo ni bilo vključeno v zasnovo frankfurtskega knjižnega sejma, na katerem bo Slovenija osrednja gostja. Kaj predlaga, da bodo tam predstavljeni res osrednji avtorji slovenske literature?

Koliko časa bo na strehi njihovega počitniškega doma na Belem križu še vedno azbestna streha?

Politiki so po njegovih besedah v resnici betonski kvadri, ki vztrajajo tam, kamor jih zvalijo volivci. »Nimajo duše, nimajo svojih misli.« Razkril je, kaj z njimi lahko počneš.

Zakaj Dušan Merc ve, da predsednik republike Borut Pahor ne more bili literarni lik?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24