favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Janši se za vsakim vogalom prikazuje globoka država, v resnici pa sam dela zanjo. Tukaj so dokazi!

Deli na:
Janši se za vsakim vogalom prikazuje globoka država, v resnici pa sam dela zanjo. Tukaj so dokazi!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Ko Janši zagusti, je za vse kriva globoka država. Samo da ne bi videli, v kateremu grmu tiči zajec. Pardon, Janša! Tako je Janša ta teden aretacijo ministra Počivalška in preiskavo v zvezi s posli z medicinsko opremo povezal z zloglasno globoko državo. Globoka država se mu je prikazovala tudi v včerajšnjem tvitu v zvezi s pismom generalnemu tožilcu Dragu Šketi. Ali prosto po Janši: bilo kuda, globoka država svuda!

Da ne bo kdo rekel, da Janša vseskozi lajna eno in isto. Prvo je bluzil o udbomafiji, potem o Kučanovem klanu, sledile so Murgle. Dejansko je Janševa vlada tista, ki je nedavno z vsemi fanfarami napovedala megalomanski gradbeni »New Deal« v vrtoglavi višini kar 7,7 milijarde evrov, od česar bo imel največ koristi vpliven gradbeni lobi iz Kučanovega Foruma 21. Prav Kučanovo omrežje vplivnih posameznikov je namreč tisto, ki za Janšo že od nekdaj najbolj pooseblja globoko državo. Potem pa se Janša cmera in s prstom kaže na druge, da je vse kriva globoka država!

Janša tako še naprej razmetava milijarde evrov, kot da denar raste v bankomatu. Posli z medicinsko opremo, ki so danes predmet kriminalistične preiskave, so po vrednosti le kaplja v morje v primerjavi z večmilijardnimi gradbenimi posli, s katerimi se danes na vsa usta bahata Janševa vlada in zlasti minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec iz Toninove NSi. Slednji pod krinko EU standardov zdaj javno zahteva celo izločitev tuje gradbene konkurence pri gradnji drugega tira.

Na to je pred dnevi opozorila celo nekdanja ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ko je dejala, da bodo spremembe pri gradnji drugega tira, kot jih napoveduje Janševa vlada in minister Vrtovec, pomenile, da gre ta projekt po poti Teš 6 in »so gradbeni baroni prevzeli vodenje tega pomembnega infrastrukturnega projekta«.

Saj ni res, pa je! Te svarilne besede, da nam bo pod Janševo vlado velike gradbene projekte ugrabil gradbeni lobi, prihajajo iz ust Bratuškove, ki je še leta 2018 odganjala tujo gradbeno konkurenco pri gradnji drugega tira in se zavzemala, da je za Slovenijo bolje, če drugi tir gradi sama brez Madžarske!? Torej je bila takrat sama še kako proti tujcem in za domače gradbene barone, med katerimi so najbolj vplivni gradbinci iz Kučanovega Foruma 21 na čelu z Stojanom Petričem in Janezom Škrabcem. Gradbeni lobi si tako tudi pod Janševo vlado že veselo mane roke!

Davkoplačevalci se moramo znova prijeti za denarnice, ko Janša in njegovi »ministranti« iz Toninove NSi danes delajo propagando za velike infrastrukturne projekte in izganjajo tujo konkurenco. Od Janševega večmilijardnega gradbenega »New Deala« bodo spet imeli največ koristi tisti, ki jih Janša razglaša za globoko državo. Pa naj še kdo reče, da Janša ne dela za globoko državo!

Kot je v času prve Janševe vlade odpiral šampanjce gradbeni lobi na čelu z SCT, Primorjem in drugimi propadlimi gradbinci, ko je Janševa vlada januarja 2006 požegnala več kot milijardno državno poroštvo za obveznosti Darsa, s čimer je postavila temelje gradbenemu balonu pri gradnji avtocestnega križa, ki je ob krizi 2008 počil kot milni mehurček. Med drugim smo avtocestni gradbeni balon v imenu razvpitega »nacionalnega interesa« preplačali tudi zaradi izločitve konkurence tujih gradbenih podjetij iz tega projekta in vsem znanim kartelnim dogovorom gradbincev iz Zemona leta 1998.

Vsi vemo, kako neslavno se je končala zaščita »nacionalnega interesa« pri gradnji avtocestnega križa – s številni aneksi smo ga krepko preplačali, napihnjeni gradbeni balon je pokončal mnoga zadolžena gradbena podjetja, ki so končala na plečih davkoplačevalcev v več milijardni luknji slabe banke, nekateri njihovi lastniki pa v zaporu.

Kljub vsemu temu Janševa vlada na čelu z ministrom Vrtovcem z vnovičnim odganjanjem tuje gradbene konkurence in metanjem vrtoglavih milijard evrov v infrastrukturne projekte pripravlja teren za novi gradbeni balon in novo bančno luknjo. Zgodovina z gradbenim balonom in dolgovi se ponavlja in iz nje se Janša več kot očitno nič ne nauči!

No, da se zgodovina ponavlja, najprej kot tragedija, zdaj kot farsa, je dokaz ravno sam Janša. Slednji se je skozi tranzicijo razglašal za velikega kritika nepreglednih in podmiznih prodaj državnega premoženja politično izbranim menedžerjem, zlasti Kučanovi tovarišiji in tajkunom iz Foruma 21. Janša je od padca komunizma leta in leta za vsakim vogalom videl globoko državo, ki ji je prej pravil udbomafija ali Kučanov klan.

Takoj po Janševem prevzemu oblasti leta 2005 se je zgodila podmizna prodaja Mercatorja Istrabenzu in Pivovarni Laško po vzoru predhodnih vlad LDS. Spomnimo se le partij golfa, ki jih je premier Janša na začetku prvega mandata igral s tovariši iz Foruma 21. Tajkuni so dobili največji razcvet ravno v času prve Janševe vlade, dokler jim Janša  decembra 2007 ni nenadoma napovedal vojno in se razglasil za velikega borca proti tajkunom. Prvo je s podmiznimi prodajami in gradbenim balonom tajkune  pomagal ustvariti, potem jih je razglasil za globoko državo. Klasičen salto mortale po Janši!

Janševo flipflopanje in nenehni obrati na glavo niso nič novega. Gre za njegov politični trademark, dolgoletno stalnico njegovega delovanja. Prvo preganja globoko državo, ko pa pride na oblast začne delati v korist omrežja globoke države in ga do nezavesti redi z davkoplačevalskim denarjem na račun zadolževanja države. Že videno, že slišano. Vse prevečkrat. Vse od časov Janševe prve vlade.

Zato se moramo davkoplačevalci znova prijeti za denarnice, ko Janša in njegovi »ministranti« iz Toninove NSi danes delajo propagando za velike infrastrukturne projekte in izganjajo tujo konkurenco. Od Janševega večmilijardnega gradbenega »New Deala« bodo spet imeli največ koristi tisti, ki jih Janša razglaša za globoko državo. Pa naj še kdo reče, da Janša ne dela za globoko državo!