Prodajajo nam nevarno hrano: grozdje s pesticidi, perutnina s salmonelo
Uprava za varno hrano je v zadnjem mesecu dni odpoklicala belo grozdje, slive, čebulo, palmin sladkor, začinjena piščančja krila in številne druge prehrambne artikle.
Uprava za varno hrano je v zadnjem mesecu dni odpoklicala belo grozdje, slive, čebulo, palmin sladkor, začinjena piščančja krila in številne druge prehrambne artikle.
V Lenartu v Slovenskih goricah deluje Bio-Sad, uspešno družinsko podjetje z bogato 30-letno tradicijo. Podjetje, ki ga je ustanovil Vladimir Černčič in ga zdaj vodi njegov sin Andrej, se je od skromnih začetkov proizvodnje sadnih sokov in sirupov razvilo do pomembnega igralca v industriji alkoholnih pijač. V pogovoru z vizionarskim duom smo osvetlili uspešno zgodbo podjetja ter izzive in želje za prihodnost.
Po podatkih Eurostatove ankete je leta 2019 33 odstotkov prebivalcev EU poročalo o tem, da dnevno ne pojedo nič zelenjave ali sadja. 55 odstotkov vprašanih je v 2019 pojedlo med eno in štirimi porcijami sadja in zelenjave. Med državami EU, kjer so zaužili najmanj sadja in zelenjave, je bila v tem obdobju tudi Slovenija.
V slovenskih trgovinah že nekaj let vidimo določeno sadje ali zelenjavo, ki se prodaja »na kos« in ne po teži. Kokos ali mango sta že dva taka artikla. No v zadnjem času je te prodaje na kos vse več. Celo fige in solata.
Pridelovalci hmelja, sadja in zelenjave, ki so letos doslej ostali brez večjega števila tujih sezonskih delavcev, si še naprej prizadevajo pridobiti delovno silo za spomladanska opravila. Nekaj stikov z interesenti, ki so se javili na poziv kmetijskega ministrstva, so imeli, še vedno pa si predvsem poskušajo pomagati sami.
Včasih so na kmetiji Smodin na Vogrskem tone pridelanega sadja prodali. Danes vsega porabijo sami, pa še od drugih kmetov v Vipavski dolini in širše ga kupujejo, da zadostijo rastočim potrebam svoje proizvodnje naravnih sokov, s katerimi zalagajo gostince in trgovine, izvažajo jih tudi v tujino.