Prijavljeni ste kot
11. sep. 2020
Na težke razmere zaradi epidemije covida-19 je včeraj opozorilo okoli 400 gostincev v hrvaški Istri in na Kvarnerju, ki so ob 11.55 za eno uro zaprli svoje gostinske lokale. Med drugim so opozorili, da je zaradi zmanjšanega obsega dela v gostinstvu med epidemijo ogroženih 20.000 delovnih mest.
6. sep. 2020
Družinska restavracija Majerija v podeželski hiši, prvotno zgrajeni v 18. stoletju, ko je bila še last plemiške rodbine Lanthieri, je danes v lasti Nataše in njenega moža Mateja Tomažiča, priznanega kuharskega mojstra, ki že od začetka kuharske poti prisega na mediteransko kuhinjo in njena sveža zelišča.
6. avg. 2020
Slovenski pivovarji ob mednarodnem dnevu piva predlagajo uvedbo znižane stopnje davka za hotelirstvo in gostinstvo, nadaljevanje podpore pri zagotavljanju likvidnosti ter znižanje trošarin na pivo, še posebej tista z nizko vsebnostjo alkohola. Na ta način bi namreč pripomogli k trajnostni revitalizaciji gostinstva in razvoj pivovarstva v prihodnje.
12. jun. 2020
Restavracije po vseh Sloveniji bodo danes sprejele prve goste v okviru Tedna restavracij, prireditve, katere namen je z ugodno ceno približati vrhunsko kulinariko širšemu krogu ljudi. Tokratni poudarek je povezovanje preteklosti in sodobnosti, z izzivom pa se bo spopadlo več kot sto restavracij.
25. maj. 2020
Na Češkem bodo po več tednih strogih ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 danes znova odprli bare in restavracije in mnogim se bo uresničila želja po vrčku piva. In mnogi ga bodo dobili celo zastonj, saj se je največja češka pivovarna odločila za promocijsko kampanjo, poročajo češki mediji.
24. maj. 2020
S sproščanjem vladnih ukrepov, povezanih z zajezitvijo covida-19, se življenje vrača tudi v restavracije. Pomladni teden restavracij, ki bi moral potekati marca, bo tako izveden med 12. in 21. junijem, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO). Rezervacije bodo mogoče od 1. junija.
21. maj. 2020
Obisk lokalov je v obdobju sproščanja ukrepov, namenjenih zajezitvi covida-19, še zadržan. "Gostinci moramo poskrbeti za varnost svojih gostov in podajati pozitivna sporočila, da bodo gostje spoznali, da je obisk gostiln varen," poudarja Blaž Cvar iz OZS. Radovednost bi lahko spodbudil tudi Michelin, ki junija vendarle prihaja v Slovenijo.
18. maj. 2020
Po dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa bodo danes lahko vrata odprle vse trgovine, tudi večje in tiste v trgovskih središčih. Gostinci bodo lahko znova stregli v notranjosti lokalov, goste pa bodo lahko sprejeli tudi v manjših turističnih namestitvenih obratih, kampih in planinskih kočah.
14. maj. 2020
Da bi pomagal ponudnikom gostinskih storitev znova postaviti se na noge, se je dunajski župan Michael Ludwig odločil prebivalcem avstrijske prestolnice razdeliti bone za obiske restavracij in barov. Ta bo za gospodinjstva z več člani vreden 50 evrov, za tiste, ki živijo sami, pa 25 evrov.
7. maj. 2020
V OZS so kritični do navodil, katerim morajo v času sproščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa slediti gostinci. Navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v praksi težko izpolnjevati, zaradi česar so izpostavljeni morebitnim kršitvam in sankcijam. Inštitut pozivajo, naj pripravi bolj življenjska navodila.
4. maj. 2020
Gostinski lokali so danes odprli svoje terase. Zmogljivosti so prilagodili razmeram in prepolovili število miz, a je marsikje kljub temu precej živahno. Gostje, ki spoštujejo navodila, prihajajo predvsem na kavo, precej povprašujejo tudi po sladoledih. Nekateri lokali sicer še naprej ostajajo zaprti.
21. apr. 2020
Avstrijska vlada je danes napovedala nadaljnje rahljanje ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. V začetku maja bodo odprli tudi trgovine s površino, večjo od 400 kvadratnih metrov, ter frizerske in masažne salone. Začel se bo tudi pouk v šolah. Sredi maja bodo vrata znova odprle gostilne, znova bodo dovoljene maše.
24. mar. 2020
Predlogi ukrepov, ki jih za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v času epidemije koronavirusa pripravlja vlada, so po mnenju strokovne posvetovalne skupine, ki je pripravila smernice, konceptualno podobni kot v evropskih državah, vendar prilagojeni slovenskim posebnostim. Člani skupine želijo, da bodo zakoni spisani kratko, jasno in razumljivo.
15. mar. 2020
Vlada pripravlja ukrep, s katerim bo zaprla vse gostinske lokale. Veljati bo začel že v ponedeljek, so za STA potrdili v uradu vlade za komuniciranje. Gostincem priporočajo, naj ne nabavljajo zalog. Odlok, ki bo uvedel zaprtje, bo predvidoma objavljen popoldne.
24. sep. 2019
Varnostnika v Klubu K4, ki je v petek v komunikaciji z obiskovalcem lokala uporabil sovražni govor, ta pa je o tem spregovoril na družbenem omrežju, so odpustili. Predstavniki lokala in vodstvo družbe Gast Ent., ki upravlja z njim, obžalujejo, da je prišlo do nedopustnega dogodka.
31. jul. 2019
Razkačena domača gostja znanega zadrskega lokala je portalu Zadarski.hr poslala fotografiji računa in cenika lokala, iz katerih je razvidno, da je osebje gostom zaračunalo višje cene, kot jih objavlja v ceniku.
3. jul. 2019
Gostinci na Hrvaškem zahtevajo, da se davek na dodano vrednost (DDV) za storitve priprave in prodaje hrane v gostinstvu zniža s 25 na 13 odstotkov. Kot opozarjajo, je panoga turizma in gostinstva pred kolapsom zaradi prevelike davčne obremenitve. Hrvaški gostinci po teh navedbah plačujejo enega najvišjih DDV v Evropi.
22. maj. 2019
Veriga britanskih restavracij kuharskega zvezdnika Jamieja Oliverja je zaradi finančnih težav pristala v insolvenčnem postopku, poročajo tuje tiskovne agencije. Za njegovo izvedbo je Oliver izbral družbo KPMG, od koder so sporočili, da bodo zaprli 22 od 25 restavracij na Otoku, brez dela pa bo ostalo okoli 1000 ljudi.