Prijavljeni ste kot
8. okt. 2020
Vlada je danes v okviru dodatnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom s petkom omejila strežbo hrane in pijače v lokalih ter odločila, da je lahko v zaprtih prostorih, kjer ponujajo blago in storitve, hkrati le omejeno število kupcev.
29. sep. 2020
Hrvaški epidemiologi nameravajo gostincem predlagati tišjo glasbo v lokalih kot novi ukrep za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Zaradi hrupne glasbe v lokalih ljudje pri komunikaciji zmanjšujejo medsebojno razdaljo in glasneje govorijo, zaradi česar aerosoli hitreje potujejo in se okužba lažje širi, so pojasnili.
28. sep. 2020
Tudi jeseni bodo kulinarični navdušenci lahko uživali v tednu restavracij. Ta bo potekal od 9. do 18. oktobra v več kot 100 najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah; sedem jih bo tokrat sodelovalo prvič. Organizatorji pričakujejo, da bodo letos v dveh akcijah prvič pritegnili več kot 100.000 gostov.
24. sep. 2020
Vlada je v sredo zvečer spremenila odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikov. Odslej bo tako gostinsko dejavnost po 22.30 možno opravljati v primerih sobne strežba ter za osebni prevzem jedi in pijač. Gostje, ki bodo ob 22.30 še v lokalih, pa bodo morali obisk zaključiti najkasneje v 30 oziroma 60 minutah.
19. sep. 2020
Vlada je sprejela odlok, ki določa uporabo mask tudi na prostem v primeru gneče ter v vseh zaprtih javnih prostorih. Med izjeme pri slednjem je poleg otrok do vključno 6. razreda uvrstila tudi vzgojitelje v vrtcih, ob zagotavljanju razdalje še učitelje do vključno 6. razreda in starejše šolarje. Lokali pa bodo po novem lahko odprti do 22.30.
17. sep. 2020
Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) odločno nasprotuje zapiranju gostinskih obratov po 22. uri, kar naj bi predlagala svetovalna skupina vlade za zajezitev širjenja koronavirusa, so sporočili iz OZS. Opozarjajo, da bi z dodatnimi omejitvami delovnega časa še poslabšali že tako težek položaj v panogi.
13. sep. 2020
Po uveljavitvi v izvrstnih kuharskih ekipah, tako pri Ani Roš kot v restavraciji Dobra vila v Bovcu, se je kuharski mojster Tomaž skupaj z ženo Yuki odločil za samostojno podjetniško pot. V Logu pod Mangartom sta odprla gostišče Mangrt, kjer ponujata samosvoj koncept vrhunske kulinarike.
11. sep. 2020
Na težke razmere zaradi epidemije covida-19 je včeraj opozorilo okoli 400 gostincev v hrvaški Istri in na Kvarnerju, ki so ob 11.55 za eno uro zaprli svoje gostinske lokale. Med drugim so opozorili, da je zaradi zmanjšanega obsega dela v gostinstvu med epidemijo ogroženih 20.000 delovnih mest.
6. sep. 2020
Družinska restavracija Majerija v podeželski hiši, prvotno zgrajeni v 18. stoletju, ko je bila še last plemiške rodbine Lanthieri, je danes v lasti Nataše in njenega moža Mateja Tomažiča, priznanega kuharskega mojstra, ki že od začetka kuharske poti prisega na mediteransko kuhinjo in njena sveža zelišča.
6. avg. 2020
Slovenski pivovarji ob mednarodnem dnevu piva predlagajo uvedbo znižane stopnje davka za hotelirstvo in gostinstvo, nadaljevanje podpore pri zagotavljanju likvidnosti ter znižanje trošarin na pivo, še posebej tista z nizko vsebnostjo alkohola. Na ta način bi namreč pripomogli k trajnostni revitalizaciji gostinstva in razvoj pivovarstva v prihodnje.
12. jun. 2020
Restavracije po vseh Sloveniji bodo danes sprejele prve goste v okviru Tedna restavracij, prireditve, katere namen je z ugodno ceno približati vrhunsko kulinariko širšemu krogu ljudi. Tokratni poudarek je povezovanje preteklosti in sodobnosti, z izzivom pa se bo spopadlo več kot sto restavracij.
25. maj. 2020
Na Češkem bodo po več tednih strogih ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 danes znova odprli bare in restavracije in mnogim se bo uresničila želja po vrčku piva. In mnogi ga bodo dobili celo zastonj, saj se je največja češka pivovarna odločila za promocijsko kampanjo, poročajo češki mediji.
24. maj. 2020
S sproščanjem vladnih ukrepov, povezanih z zajezitvijo covida-19, se življenje vrača tudi v restavracije. Pomladni teden restavracij, ki bi moral potekati marca, bo tako izveden med 12. in 21. junijem, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO). Rezervacije bodo mogoče od 1. junija.
21. maj. 2020
Obisk lokalov je v obdobju sproščanja ukrepov, namenjenih zajezitvi covida-19, še zadržan. "Gostinci moramo poskrbeti za varnost svojih gostov in podajati pozitivna sporočila, da bodo gostje spoznali, da je obisk gostiln varen," poudarja Blaž Cvar iz OZS. Radovednost bi lahko spodbudil tudi Michelin, ki junija vendarle prihaja v Slovenijo.
18. maj. 2020
Po dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa bodo danes lahko vrata odprle vse trgovine, tudi večje in tiste v trgovskih središčih. Gostinci bodo lahko znova stregli v notranjosti lokalov, goste pa bodo lahko sprejeli tudi v manjših turističnih namestitvenih obratih, kampih in planinskih kočah.
14. maj. 2020
Da bi pomagal ponudnikom gostinskih storitev znova postaviti se na noge, se je dunajski župan Michael Ludwig odločil prebivalcem avstrijske prestolnice razdeliti bone za obiske restavracij in barov. Ta bo za gospodinjstva z več člani vreden 50 evrov, za tiste, ki živijo sami, pa 25 evrov.
7. maj. 2020
V OZS so kritični do navodil, katerim morajo v času sproščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa slediti gostinci. Navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v praksi težko izpolnjevati, zaradi česar so izpostavljeni morebitnim kršitvam in sankcijam. Inštitut pozivajo, naj pripravi bolj življenjska navodila.
4. maj. 2020
Gostinski lokali so danes odprli svoje terase. Zmogljivosti so prilagodili razmeram in prepolovili število miz, a je marsikje kljub temu precej živahno. Gostje, ki spoštujejo navodila, prihajajo predvsem na kavo, precej povprašujejo tudi po sladoledih. Nekateri lokali sicer še naprej ostajajo zaprti.