Revija Reporter
Tiskana

Martin Brecelj o komunističnih morilcih primorskega Kocbeka

Robi Šabec

13. nov. 2016 20:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Martin Brecelj

Primož Lavre

Časnikar in urednik Brecelj je spregovoril o komunističnem umoru, ki je med drugo svetovno vojno pretresel vso Primorsko.

V tretjem nadstropju stanovanja v Rossettijevi ulici 31 v Trstu so 10. marca leta 1944 trije morilci ubili dr. Stanka Vuka, njegovo ženo Danico Tomažič in dr. Draga Zajca. Umor je pretresel celotno Tržaško in Primorsko, saj naj bi bil osrednja tarča morilcev Stanko Vuk, pomemben primorski kulturni in politični delavec. Odgovor na vprašanje, kdo so bili morilci, so iskali že mnogi, od strokovnih policijskih in preiskovalnih služb do politikov, publicistov in književnikov, kot sta Boris Pahor in Fulvio Tomizza. Žal je zločin vse do danes ostal nepojasnjen, zločinci pa nekaznovani. Dejstvu, da je šlo za politični motiv, ne oporeka dandanes prav nihče. Dolgo je veljalo, da je zločin zakrivila bela oziroma plava garda, Martin Brecelj pa v svoji knjigi z naslovom Anatomija političnega zločina zatrjuje, da gre likvidacijo pripisati Varnostno-obveščevalni službi (VOS) Osvobodilni fronti (OF), na storilce pa pokaže tudi z imenom in priimkom.

Veliko let je bil ta umor zavit v tančico skrivnosti. Nekako pa je med širšo javnostjo le veljalo, da ga je zakrivila belogardistična oziroma četniška stran. Kako ste prišli na idejo, da po več kot sedemdesetih letih ponovno začnete odkrivati potek in krivce tega zločina?

Izhodišče mi je ponudil tržaški zgodovinar dr. Jože Pirjevec, ko je leta 2009 v neki italijanski knjigi o fojbah presenetil s tezo, da so trojni umor v Rossettijevi ulici zagrešili slovenski komunisti iz vrst OF. Na to Pirjevčevo tezo me je opozoril brat Aleš, ki se z zgodovino ukvarja resneje od mene. Tudi pri meni je vzbudila zanimanje, saj izhajam iz političnih krogov, v katerih je nekoč deloval Stanko Vuk, osrednja žrtev tega umora. V študentskih letih sem namreč sodeloval s tednikom Novi list, ki ga je ustanovil nekdanji vodja krščanskih socialcev na Primorskem in svak Stanka Vuka, Engelbert Besednjak. Ta list je urejal moj stric Drago Legiša, pri njem pa so sodelovali razni publicisti, kot npr. Franc Jeza, in tudi nečak Stanka Vuka, Marko Vuk, s katerim sem prijateljeval. V tem krogu smo se večkrat pogovarjali o tistem tragičnem dogodku. Takrat je tudi med nami prevladovalo mnenje, da so ta umor zagrešili nasprotniki OF, pa naj bo to domobranska ali četniška stran. Prav zaradi tega me je Pirjevčevo odkritje presenetilo, začudilo me je tudi, da je njegova teza dolgo ostala v slovenski javnosti povsem prezrta.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Brecelj podrobneje spregovori o zločinu in pove, zakaj je prepričan, da za umorom stojijo komunisti; razkrije, kdo je bil med morilci in kdo je umor naročil; koga so se primorski komunistični veljaki še želeli znebiti; kaj je bil razlog likvidacije Stanka Vuka.