Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS in Janši znižana kazen zaradi kredita Dijane Đuđić

Deli na:
SDS in Janši znižana kazen zaradi kredita Dijane Đuđić

Dijana Đuđić - Foto: Arhiv Reporterja

Višje sodišče je deloma ugodilo pritožbi stranke SDS v primeru nezakonitega kreditiranja pri založbi Nova obzorja in globo znižalo z 20.000 evrov na 4200 evrov, predsedniku stranke Janezu Janši pa z 2000 evrov na 500 evrov, piše Dnevnik. O pritožbi zoper globo v zadevi kredita Dijane Đuđić višje sodišče še ni odločilo.

Ljubljansko okrajno sodišče je stranki SDS prisodilo 20.000 evrov kazni, Janši za 2000 evrov kazni zaradi kršitve zakona o političnih strankah. V SDS so se na odločitev sodišča pritožili.

Sporna sta bila dva kredita - 450.000 evrov so si izposodili od Dijane Đuđić in 60.000 evrov od Novih obzorij, zaradi katerih je računsko sodišče marca lani zoper stranko vložilo dva obdolžilna predloga.

SDS je namreč decembra 2017 po dveodstotni obrestni meri najela 450.000 evrov posojila pri Đuđićevi iz Prijedora v davčno ugodni Republiki srbski v BiH. Znesek so razbili v tri dele in posojilno pogodbo sklenili za obdobje do konca leta 2019. Za posojilo pa so zastavili delež v podjetju Nova obzorja, za katerega so v stranki sicer odločili, da ga odprodajo, je januarja lani na novinarski konferenci pojasnil predsednik SDS Janez Janša. Načrpano posojilo so po tistem, ko je računsko sodišče presodilo, da gre za kršitve zakona, vrnili.