stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Znanstveniki odkrili skrivnost, zakaj se po dieti ponovno zredimo

Deli na:
Znanstveniki odkrili skrivnost, zakaj se po dieti ponovno zredimo

Foto: Arhiv Reporterja

Avstralski znanstveniki so odkrili razlog, zaradi katerega so ljudje nagnjeni k naglemu pridobivanju telesne teže po tem, ko jim je uspelo shujšati. Znanstveniki trdijo, da je človeško telo programirano, da odstotek maščobe v telesu vrne na enako stopnjo kot pred dieto.

Znanstvenik z univerze v Melbournu Joseph Proietto trdi, da kar 90 odstotkov ljudi, ki hujšajo s pomočjo diet, v roku petih let nazaj pridobi izgubljene kilograme. Krivec za to pa so hormoni, ki telesu "govorijo" naj poveča vnos hrane. "Naša raziskava kaže, da je povečanje hormonov, ki spodbujajo lakoto, v telesu prisotno še 12 mesecev po izgubi teže z dieto," je pojasnil Proietto. "Moramo priznati, da je bil mehanizem, ki človeka sili, da si poišče hrano po izgubi teže, zelo dobrodošel v preteklosti, v sodobni družbi pa postaja problem," je še dodal znanstvenik.

V raziskavi univerze v Melbournu je sodelovalo 50 oseb s prekomerno težo. Izpostavljeni so bili strogi 10-tedenski dieti, kar 16 testirancev pa na koncu ni doseglo zahtevanega desetodstotnega znižanja telesne teže, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri preostalih 34 testirancih so znanstveniki po koncu diete zaznali povečanje hormonov, ki sprožajo lakoto v možganih. Znanstvenike je presenetilo, da se tudi po več kot enem letu od diete stopnja hormonov, ki povzročajo lakoto, ni zmanjšala. "To pomeni, da morajo ljudje, ki jim je uspelo shujšati, nadaljevati z disciplino in spremembami v načinu prehranjevanja, če želijo obdržati svojo novo telesno težo," je razložil Proietto.

Za ljudi s prekomerno telesno težo pa upanje vseeno ostaja, saj naj bi v ZDA že opravljali poskuse z zdravili, ki bi zmanjšali stopnjo hormonov, ki povzročajo lakoto. "Menim, da bo v prihodnosti mogoče uporabljati ta zdravila za nadzor lakote," je dejal Proietto. Do takrat pa je po njegovem mnenju največ, kar lahko naredimo, to, da starši otrokom vcepijo zdrav način prehranjevanja ter tako preprečijo njihovo prekomerno težo. Če nikoli nisi bil debel, potem ti ni potrebno hujšati, torej se tvoji hormoni ne spreminjajo," je zaključil znanstvenik.