Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hadronski trkalnik zaradi nadgradnje 18 mesecev zaprt

Deli na:
Hadronski trkalnik zaradi nadgradnje 18 mesecev zaprt

Foto: Reuters

Sedem mesecev po zgodovinskem odkritju znanstvenikov, ki bi lahko razložilo skrivnost mase, bo Evropski center za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi začasno zaprl vrata zaradi priprav na naslednji korak v neznano. V naslednjih 18 mesecih bodo nadgradili zmogljivosti raziskovalnega centra.

Veliki hadronski trkalnik, velikanski podzemni laboratorij na meji med Francijo in Švico, je bil prizorišče nenavadnega odkritja, ki so ga znanstveniki predstavili julija lani.

Znanstveniki so takrat z 99,9-odstotno gotovostjo zatrdili, da so odkrili Higgsov bozon oziroma t. i. božji delec, zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu vesolja.

Nadgradnja bo povečala energijske zmogljivosti velikega hadronskega trkalnika, kar je ključno za dokončno potrditev obstoja Higgsovega bozona. Znanstveniki bodo lahko raziskovali tudi nove dimenzije, kot sta supersimetrija in temna snov.

4,9 milijarde evrov vreden hadronski trkalnik je bil zgrajen v 26,6 kilometra dolgem krožnem predoru, kjer je pred tem deloval elektronski-pozitronski pospeševalnik. Tega so po vsakih sedmih mesecih delovanja ustavili za pet mesecev, medtem ko je hadronski trkalnik deloval tri leta nepretrgoma.



Znanstveniki so v prvem pospeševali elektrone oz. pozitrone, v hadronskem trkalniku pa so trkali protone, ki so del hadronske družine. V treh letih so opravili več kot šest milijonov milijard trkov. Pet milijard trkov je ponudilo rezultate, ki so jih znanstveniki raziskovali naprej, le 400 trkov pa je navrglo podatke, ki so odprli pot do Higgsovega bozona.

Kljub zaprtju Cerna znanstveniki ne bodo počivali, saj morajo obdelati ogromno količino zbranih podatkov. "V letu dni bomo imeli več informacij o podatkih, zbranih v minulih treh letih," je pojasnil direktor tehnološkega oddelka v Cernu Frederick Bordry.

Lani je hadronski trkalnik pri trkih dosegel osem teraelektronskih voltov energije, po nadgradnji pa je cilj 13 ali 14 teraelektronskih voltov.

Nadgradnja hadronskega trkalnika bo stala predvidoma 50 milijonov švicarskih frankov (40 milijonov evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.