20221003-01170936 Svet24.si

VIDEO: Hribarjeva tako ostro nad Janšo, da so ...

Ragnitz, neznan plin Svet24.si

FOTO: Alarm streljaj od slovenske meje, na nebu se...

Branko Marinič Necenzurirano

Župan skriva, komu je prodal zemljo, ki jo ...

boris tomasic lasko Reporter.si

Janševe kritike bi kar »hitro pospravil«: ...

united ronaldo ten hag Ekipa24.si

Polom Uniteda pri Cityju, trener pa 'pozabil' na ...

vid2 Odkrito.si

Vid Valič - Ko te preveč ženskih imen spomni na...

slovenija kosarka Ekipa24.si

O, ne! Poškodba enega ključnih igralcev ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nesreča v Fukušimi povzročila mutacije pri metuljih

Deli na:
Nesreča v Fukušimi povzročila mutacije pri metuljih

Foto: Reuters

Japonski znanstveniki so pri treh generacijah metuljev na območju blizu japonske jedrske elektrarne v Fukušimi odkrili genske mutacije. Odkritje sedaj na Japonskem vzbuja skrbi, da bi radioaktivnost lahko prizadela tudi druge živalske vrste in ljudi.

Približno 12 odstotkov metuljev vrste pseudozizeeria maha, ki so bili kot ličinke izpostavljeni jedrski nesreči v Fukušimi, je imelo biološke nepravilnosti, med drugim manjša krila in poškodovane oči, so sporočili japonski znanstveniki.

Žuželke so redili v laboratoriju blizu območja radioaktivnega sevanja in 18 odstotkov njihovih potomcev je podedovalo podobne probleme. Pri tretji generaciji metuljev so se anomalije pojavile že pri 34 odstotkih živali, čeprav je bil eden od staršev iz nekontaminiranega vzorca.


Raziskovalci so septembra lani, šest mesecev po nesreči, zbrali še dodatnih 240 metuljev iz območja Fukušime. Anomalije so zabeležili pri 52 odstotkih metuljev. Znanstveniki so nato izvedli primerjalni test na Okinavi, kjer so metulje izpostavili nizkim stopnjam sevanja. Pri metuljih je do anomalij prišlo v podobni meri kot v Fukušimi.

"Prišli smo do zaključka, da so radioaktivne snovi iz jedrske elektrarne Fukušima poškodovale gene metuljev," je dejal vodja raziskave Joji Otaki. Rezultati raziskave pa na Japonskem povzročajo skrbi o dolgoročnih posledicah izpusta radioaktivnih snovi pri ljudeh, ki so bili radiaciji izpostavljeni v dnevih in tednih po jedrski nesreči.

A Otaki je opozoril, da z njihovo raziskavo o vplivu radiacije na metulje ni mogoče neposredno sklepati o posledicah radiacije pri ljudeh in drugih živalskih vrstah. Obenem je zatrdil, da bodo podobne preizkuse izvedli pri drugih živalih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.