Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Italiji so na sledi »pravi« Mona Lisi

Deli na:
V Italiji so na sledi »pravi« Mona Lisi

Foto: Reuters

Znanstveniki so v Firencah odprli grobnico družine Lise Gherardini, za katero so prepričani, da je Leonardu Da Vinciju služila za navdih za njegovo najbolj poznano mojstrovino Mona Liso. Italijanski znanstveniki bodo DNK njenih družinskih članov primerjali z DNK-jem treh okostij, ki so jih izkopali v bližnjem samostanu Svete Uršule.

Slika Mona Lisa že stoletja sproža razprave, kdo je ženska za skrivnostnim nasmehom. Med drugim se pojavljajo tudi ugibanja, da je to morda avtorjev ženski avtoportret, zato se je raziskovalec Silvano Vinceti odločil, da pride zgodbi do dna.

Lisa Gherardini, sicer žena bogatega trgovca s svilo, je v samostanu Svete Uršule umrla leta 1542. "Če med ostanki iz samostana in kakšnim članom njene družine, verjetno sinom Pierom, najdemo povezave, bomo vedeli, da smo našli Mona Liso," je po poročanju britanskega BBC dejal Vincenti.

Pojasnil je, da bodo lahko, ko odkrijejo enak DNK, rekonstruirali obrazne poteze Lise Gherardini in jih primerjali s sliko.

Da Vinci je sliko, ki jo je s sabo nosil vse do smrti leta 1519, ustvarjal okoli 15 let, danes pa je delo največja znamenitost v pariškem muzeju Louvre.