osenar Odkrito.si

Kaj se dogaja z Nino Osenar? Pogrešamo jo že ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 26. maja

zvezda Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 27. 5. do ...

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

76D02321-A027-4E57-AED0-504B9FF1A92F Svet24.si

Ines Erbus: »To je moja droga«

ema lpd Njena.si

Prizadeta Ema v solzah razkrila svojo zgodbo

viljem julijan Njena.si

Slovenski pevec se je zavedno poslovil od sina

Svet

ZN: Imamo dokaze, da so Hašodžija brutalno umorili savdski uradniki

Deli na:
ZN: Imamo dokaze, da so Hašodžija brutalno umorili savdski uradniki

Foto: YouTube - Okrutno umorjeni savdski novinar Džamal Hašodži.

Posebna poročevalka Združenih narodov Agnes Callamard je včeraj sporočila, da ima dokaze, da so "umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija v Istanbulu pripravili in izvedli savdski uradniki". Gre za preliminarno poročilo o neodvisni preiskavi, končno poročilo pa bo predstavila junija.

"Dokazi, ki sem jih zbrala med svojo misijo v Turčiji, kažejo, da je bil gospod Hašodži žrtev brutalnega, vnaprej načrtovanega umora, ki so ga pripravili in izvedli savdski uradniki," je povedala posebna poročevalka ZN za človekove pravice, ki je bila pretekli teden v Turčiji.

Umor je predstavljal "najhujšo kršitev najbolj temeljne pravice vsakogar, pravice do življenja", je še povedala, kot so zapisali v izjavi na spletni strani visokega komisariata ZN za človekove pravice.

Z umorom so bili kršeni mednarodno pravo in temeljna pravila mednarodnih odnosov, vključno z zahtevami zakonite uporabe diplomatskih misij. "Imuniteta ni bila nikoli namenjena olajšanju izvedbe zločina ali da se avtorje razbremeni njihove kriminalne odgovornosti," je zapisala.

Callamardova je bila pretekli teden s skupino pravnih in forenzičnih strokovnjakov na enotedenskem obisku v Istanbulu, kjer je preiskovala umor Hašodžija na savdskem konzulatu pred štirimi meseci. Sestala se je z ministroma za pravosodje in zunanje zadeve, vodjo obveščevalcev in turškim državnim tožilcem.Poleg tega so imeli dostop do nekaterih pomembnih informacij o umoru, vključno z "grozljivimi" posnetki turških obveščevalcev. Ni pa pojasnila, ali so jim omogočili dostop do konzulata, kot je zahtevala.

Poročevalka bo končno poročilo o preiskavi, ki še poteka, predstavila junija na svetu ZN za človekove pravice. Preiskava sicer ne poteka v okviru ZN, saj generalni sekretar ZN Antonio Guterres nima pooblastil, da bi sam ukazal preiskavo umora novinarja, zahteve po kazenski preiskavi pa tudi ni posredovala nobena država.

V ozadju Hašodžijevega umora naj bi bil savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman, a v Rijadu to odločno zanikajo. Zatrjujejo, da je bila smrt Hašodžija posledica spodletele "črne" operacije, o kateri princ ni vedel nič. Trenutno poteka sojenje proti 11 obtoženim zaradi njihove vloge pri novinarjevem umoru. Za pet obtožencev je savdsko tožilstvo zahtevalo smrtno kazen.

Po trditvah Turčije so iz Savdske Arabije v Istanbul poslali 15-člansko ekipo, katere naloga je bila ubiti Hašodžija. Ugibanja, da za umorom stoji sam prestolonaslednik, v Rijadu odločno zanikajo.

Loading...