Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odločilni trenutki za Adrio Airways, ki ji grozi izguba operativne licence

Deli na:
Odločilni trenutki za Adrio Airways, ki ji grozi izguba operativne licence

Foto: Bobo

Agencija za civilno letalstvo je v torek zvečer prejela letno poročilo letalskega prevoznika Adria Airways, so na agenciji povedali za STA. V naslednjih dneh bodo prejeto poročilo preučili in ukrepali skladno s svojimi pooblastili, so dodali. Če Adria poročila ne bi dostavila, bi ji agencija lahko odvzela operativno licenco.

Adria je imela za dostavo poročila čas do torka do polnoči. Če bi rok zamudila, ima agencija možnost, da začasno odvzame operativno licenco, izda začasno operativno licenco, prekliče operativno licenco ali pa sklene, da letalski prevoznik licenco obdrži.

Poročilo je po navedbah časnika Finance razkrilo, da je imela družba že konec prejšnjega leta več kot 10 milijonov evrov negativnega kapitala. Pravila za operativno licenco določajo, da bi moral prevoznik dokazati svojo finančno sposobnost, da lahko pokriva svoje obveznosti.

V skladu z evropsko uredbo o letalstvu morajo letalski prevozniki revidirano bilanco lokalni agenciji za civilno letalstvo oddati v šestih mesecih po koncu poslovnega leta oziroma najkasneje v skladu z državno zakonodajo, ki velja za gospodarske družbe - v Sloveniji torej do 31. avgusta. Agencija je ta rok Adrii Airways podaljšala.


Agencija za civilno letalstvo namreč med drugim nadzoruje finančno ustreznost letalskih družb, saj je s solventnostjo povezana tudi izdaja licence za letenje.

Družba je medtem uspela nekoliko zbližati stališča v pogajanjih s piloti, medtem ko se s predstavniki kabinskega osebja še pogaja.

Sindikat prometnih pilotov Slovenije je v petek s poslovodstvom Adrie Airways dosegel dogovor o osnutku nove kolektivne pogodbe in zamrznil napovedano stavko, njegovo članstvo pa bo o podpisu kolektivne pogodbe odločalo ta teden, prihodnji teden naj bi jo z družbo podpisali.

Če se bo poslovodstvo Adrie držalo sklenjenega dogovora, bo po podpisu kolektivne pogodbe pilotov sledil tudi preklic še ostalih dveh stavk, ki sta sicer napovedani za od 18. do 20. septembra ter za od 30. septembra do 2. oktobra. Sindikat je namreč želel boljše delovne pogoje za pilote.