severina Svet24.si

VIDEO: Severina objavila ta posnetek in do srca ...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Hengsberg, kmetija, avstrijski gasilci Svet24.si

FOTO: Upokojenec želel na vrtu pokopati mačko, a...

kris Svet24.si

VIDEO: »Lahko se igram brez opornice in brez nje ...

internal-clock-795726_1280 Dobra karma

Usodna datuma 12. in 26. 12.: osvoboditev ženskih...

jernej šugman Njena.si

Minili sta dve leti od smrti Jerneja Šugmana

tanja-balabanić, jan-klobasa Njena.si

Tanja Balabanić zaslužila na račun nestrpnežev

Svet

Končno revizijsko poročilo naj bi češkemu premierju Babišu očitalo, da se je okoristil s subvencijami EU

Deli na:
Končno revizijsko poročilo naj bi češkemu premierju Babišu očitalo, da se je okoristil s subvencijami EU

Andrej Babiš - Foto: Reuters

Končno revizijsko poročilo v povezavi s subvencijami podjetju, povezanemu s češkim premierjem Andrejem Babišem, slednjemu očita konflikt interesov kot podjetniku in politiku, vsebino poročila povzema češka revija Respekt. Dodaja, da je Bruselj poročilo že poslal v Prago. Babiš je v odzivu že zanikal, da bi šlo za končno poročilo.

Kot izhaja iz poročila, bi lahko Babiš kot premier vplival na politiko subvencij, hkrati pa imel kot podjetnik od tega dobiček, kar je v nasprotju s pravili EU. Babišu naj bi sedaj grozilo vračilo subvencij, vendar ni znano, za kakšen znesek gre, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Češki premier Babiš, ustanovitelj populistične stranke Ano, je za radijsko postajo Impuls zanikal, da gre za končno poročilo. Njegova manjšinska vlada je tudi zavrnila, da bi dokument objavila. Evropska komisija vsebine poročila prav tako ni komentirala. Je pa neimenovani predstavnik Bruslja danes dejal, da gre za končno poročilo ter da so dejstva ugotovljena. Češke oblasti imajo sedaj dva meseca časa za odgovor.

Babiš je leta 2017, še preden je postal premier, svoje podjetniške dejavnosti v holdingu Agrofert, ki se ukvarja s številnimi panogami, med drugim kmetijstvom, kemično industrijo in mediji, prenesel na skrbniške sklade pod nadzorom svoje družine in odvetnikov. Na tak način naj bi se izognil konfliktu interesov. Kritiki, med njimi Transparency International, Babišu očitajo, da je ohranil posreden nadzor nad Agrofertom.

"Gre za takšen korupcijski škandal in škandal s subvencijami, da Babiš ne bi smel več ostati predsednik vlade," je zahteval vodja TI za Češok David Ondračka.

Holding Agrofert je Babiš, ki velja za drugega najbogatejšega Čeha, ustanovil leta 1993. Od februarja 2017 naj bi Agrofert prejel najmanj 2,5 milijona evrov subvencij.

loading...
Loading...