ota 02 Odkrito.si

Ota Širca Roš psihično ni pripravljena, druga ...

Alsin Levent Svet24.si

To je 35-letnik, ki je v nedeljo v grob poslal ...

Drevo življenja Petisvet.si

Drevo življenja v nas aktivira spomin na to, kdo ...

Sapa, hlad, mraz, jutro Svet24.si

Po fantastičnem vremenu zdaj manj obetavne novice

meghan markle 2 Svet24.si

Dekleta bi rada nadoknadila: visoko noseča Meghan...

Khloe Kardashian Najstnica.si

Tokrat ga je dokončno zapustila

sanja grohar s sinčkom Njena.si

Sanja Grohar: Materinstvo jo je povsem spremenilo

Svet

Zloglasni običaj "bača bazi": afganistanski vojaki posiljujejo in zlorabljajo mlade fante

Deli na:
Zloglasni običaj "bača bazi": afganistanski vojaki posiljujejo in zlorabljajo mlade fante

Foto: arhiv Reporterja

Zaupno poročilo urada posebnega generalnega inšpektorja za obnovo Afganistana je v sklopu svojega rednega četrtletnega poročila o stanju v državi izdelal tudi posebno, za zdaj še zaupno poročilo o spolnih zlorabah otrok s strani afganistanskih varnostnih sil.

Ugotovitve poročila so sila nerodne in lahko imajo velike posledice, saj ameriški zakoni prepovedujejo nudenje pomoči tujim oboroženim silam, ki so krive obsežnega kršenja človekovih pravic. V Afganistanu naj uradno sicer ne bi imeli težav s homoseksualnostjo, a posiljujejo in zlorabljajo mlade fante, afganistanski vladni uradniki pa tega niso ustavili.

Obstajal naj bi nek ukoreninjen običaj, ki se mu reče "bača bazi", da častniki ali starejši vojaki posiljujejo mlade fante, ki so prijetnega videza. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da afganistanske oblasti ne le, da ne zaustavijo zlorab, ampak celo v nekaterih primerih žrtve preganjajo kot kriminalce.

AFP je tudi sama brez Američanov ugotovila, da "bača bazi" posebej s pridom izkoriščajo talibani, ki spolnim izprijencem v vrstah afganistanskih varnostnih sil namestijo mlade fante opranih možganov, ki se potem razstrelijo ali pobijajo na druge načine.

Predsednik Afganistana Ašraf Gani je letos naznanil, da bodo "bača bazi" začeli strogo kaznovati, vendar še niso.

Sicer pa redno četrtletno poročilo o poteku obnove Afganistana ugotavlja, da vlada še vedno nadzira manj kot 60 odstotkov ozemlja. Od 1. januarja do 8. maja pa je bilo ubitih 2531 pripadnikov afganistanskih varnostnih sil, ranjenih pa 4238.

Loading...