Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zgodovinski dan za Otok: Rishi Sunak je postal premier

Deli na:
Zgodovinski dan za Otok: Rishi Sunak je postal premier

Rishi Sunak - Foto: Facebook

Rishi Sunak je danes tudi uradno postal novi britanski premier. Sunak je v ponedeljek postal novi vodja konservativne stranke, danes pa ga je kralj Karel III. še uradno imenoval za premierja. Dejal je, da bo takoj začel popravljati napake, ki jih je storila njegova predhodnica Liz Truss, v ospredju bo zagotovitev stabilnosti.

Dopoldne je kralj Karel III. v Buckinghamski palači naprej sprejel Liz Truss in sprejel njen odstop z mesta premierke, sledilo je srečanje s Sunakom, poroča BBC.

Novi premier je nato pred Downing Streetom 10 prvič nagovoril javnost. Dejal je, da bo takoj začel odpravljati napake, ki jih je storila njegova predhodnica. Ta je imela po njegovih besedah sicer dober namen, ko je hotela vzpodbuditi rast, ampak je pri tem storila nekaj napak.

"Stabilnost in gospodarsko zaupanje bom postavil v osrčje programa te vlade. To pomeni, da bo treba sprejeti težke odločitve," je dejal. "Delo bomo začeli takoj," je dodal.

Obljubil je, da bo združil državo, "vendar ne z besedami, temveč z dejanji", obenem si bo prizadeval pridobiti zaupanje ljudi. "Vem, kako težke so razmere, in razumem tudi, da bom moral delati na tem, da obnovim zaupanje po vsem, kar se je dogajalo," je dejal.

"Skupaj lahko dosežemo neverjetne stvari. Ustvarili bomo prihodnost, ki bo vredna žrtev, in napolnili prihodnje dni z upanjem," je dejal.

Napovedal je nadaljevanje dosedanje politike glede Ukrajine in dejal, da jo bodo podpirali do konca vojne.



42-letni Sunak je prvi nebeli britanski premier. Njegova družina namreč izvira iz Indije. Je tudi najmlajši britanski premier v zadnjih 200 letih in že tretji predsednik vlade od julija letos.

Najprej je julija po številnih aferah z mesta vodje vladajočih konservativcev odstopil Boris Johnson. Sunak se je potegoval za njegovo nasledstvo, a so člani stranke izbrali Liz Truss, ki pa je prejšnji teden odstopila, potem ko je njen načrt znižanja davkov sprožil pretres na britanskem finančnem trgu.

Sunak je bil v Johnsonovi vladi finančni minister in velja za zagovornika proračunske discipline. Že poleti je bil kritičen do obljub Liz Truss o znižanju davkov, ki jih je označil za pravljice.

Koga bo Sunak imenoval v svojo ministrsko ekipo, še ni znano.

Danes mu je sicer podporo izrekel tudi Johnson, ki se je v nedeljo odpovedal kandidaturi za vnovično vodenje vlade. Vse člane konservativne stranke je pozval, naj podprejo novega premierja.

V opoziciji medtem še naprej poudarjajo, da bi morali v Združenem kraljestvu izvesti predčasne volitve. Vodja liberalnih demokratov Ed Davey je že izrazil razočaranje, ker jih novi premier v prvem govoru ni napovedal. Dejal je, da dejstvo, da konservativci zavračajo volitve, kaže na to, da ne zaupajo ljudem.