profimedia-0890030370 Svet24.si

Na Luni odkrili jamo, primerno za izgradnjo stalne...

alaya, portorož, požar Svet24.si

Foto: Žalostni prizori iz Portoroža, a lastnik ...

1695038455-dsc08594-1695038390241 Necenzurirano

Kaj vse po poplavah preiskuje policija: posle z ...

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Hahaha! Pogačar objavil zmagoslavno fotografijo, ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

poroka rupnik Ekipa24.si

Sanjska poroka slovenskega športnika, na njej pa ...

Svet

Šok v Londonu: vrača se David Cameron

Deli na:
Šok v Londonu: vrača se David Cameron

David Cameron - Foto: Profimedia

Britanski premier Rishi Sunak je v okviru obsežnejšega preoblikovanja vlade za novega zunanjega ministra imenoval nekdanjega premierja Davida Camerona, poročajo tuje tiskovne agencije.

Cameron je bil britanski premier med letoma 2010 in 2016, s položaja pa je odstopil po referendumu o brexitu. Britanske konservativce je vodil med letoma 2005 to 2016.

V politiko se vrača kot novi britanski zunanji minister. Nasledil bo dosedanjega vodjo britanske diplomacije Jamesa Cleverlyja, ki bo zamenjal notranjo ministrico Suello Braverman. Slednjo je Sunak danes razrešil s položaja, med drugim po poročanju medijev zaradi njenih kritik policije.

"Čeprav zadnjih sedem let nisem bil na političnem parketu, upam, da bom s svojimi izkušnjami - enajst let sem bil vodja konservativcev in šest let predsednik vlade - pomagal predsedniku vlade," je v prvem odzivu na imenovanje poudaril Cameron, ki je bil danes pri premierju Sunaku. Dodal je, da je premier močan in sposoben voditelj, čeprav se z nekaterimi njegovimi odločitvami morda ne strinja, poroča britanski BBC.Dosedanji zunanji minister Cleverly, ki prevzema notranjepolitični resor, pa je kot cilj na novem položaju izpostavil varnost ljudi v državi.

Sunak sicer po navedbah britanskih konservativcev izvaja obsežnejše preoblikovanje vlade pred splošnimi volitvami prihodnje leto, o vseh spremembah pa naj bi javnost obvestil še danes. Glede na napovedi se konservativcem, ki v javnomnenjskih anketah zaostajajo za opozicijskimi laburisti, na prihodnjih volitvah obeta poraz.

Po poročanju BBC je sicer ob vseh kadrovskih menjavah v britanski vladi že potrjeno tudi, da bo Jeremy Hunt ostal finančni minister.