pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA na vojaške vaje v Ukrajino pošiljajo 200 vojakov

Deli na:
ZDA na vojaške vaje v Ukrajino pošiljajo 200 vojakov

Foto: Reuters

ZDA bodo na vojaške vaje, ki bodo sredi meseca pod ameriškim vodstvom potekale v Ukrajini, poslale 200 svojih vojakov, je v sredo sporočil Pentagon. Gre za prvo napotitev ameriških vojakov v Ukrajino, odkar je spomladi izbruhnil konflikt med vlado v Kijevu in proruskimi separatisti na vzhodu države.

Letne vaje bodo potekale med 13. in 26. septembrom in vključevale več kot deset držav, vključno s približno 200 vojaki ameriške vojske, je napovedal tiskovni predstavnik Pentagona Steven Warren. Vaje se bodo odvile v kraju Javorov, 60 kilometrov od Lvova na zahodu Ukrajine.

Obenem bodo v ločenih pomorskih vajah, ki se bodo prihodnji teden začele v Črnem morju, sodelovale ameriške vojaške ladje. Tam bodo tudi sile iz Ukrajine, Turčije, Gruzije in Romunije, sodelovali bosta tudi dve ladji zveze Nato, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cilj vaj je "izboljšanje skupnega delovanja in podpiranje regionalne stabilnosti in varnosti" med zaveznicami, je pojasnila predstavnica Pentagona Vanessa Hillman.


Zaradi zaskrbljenosti Vzhodne Evrope ob ruskem posredovanju v Ukrajini so ZDA v zadnjih mesecih izvedle že niz vojaških vaj na območju.

Kriza v Ukrajini bo tudi tema vrha Nata, ki se danes začenja v Walesu. Na vrhu se pričakuje potrditev "akcijskega načrta pripravljenosti", ki predvideva krepitev navzočnosti Nata na vzhodu Evrope z vzpostavitvijo "bojne konice", posebne skupine sil za zelo hitro odzivanje.

Ameriški predsednik Barack Obama in britanski premier David Cameron sta pred tem danes v skupni izjavi v časniku The Times zapisala, da bi morala zveza Nato imeti trajnejšo prisotnost v Vzhodni Evropi, ki bi jo podpirale sile za hitro odzivanje na kopnem, v zraku in na morju ter posebne sile, ki bi jih bilo moč zelo hitro napotiti kamorkoli na svetu.

Obljubila sta skupno podporo Ukrajini proti Rusiji. "Rusija je s svojo nezakonito, samooklicano priključitvijo Krima in namestitvijo svojih enot na ukrajinskih tleh, ki ogrožajo in spodkopavajo suvereno državo, pohodila vsa pravila," sta zapisala.