pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kakih 600 ameriških vojakov izpostavljenih bojnim strupom v Iraku

Deli na:
Kakih 600 ameriških vojakov izpostavljenih bojnim strupom v Iraku

Foto: Reuters

Ameriški dnevnik New York Times je odkril, da so ameriški vojaki po drugi zalivski vojni proti Iraku odkrili zastarele in razpadajoče zaloge kemičnega orožja, tokrat pa poroča, da naj bi se z njim zastrupilo kakih 600 vojakov, ki so ga odkrili in uničevali.

ZDA so šle v vojno proti Sadamu Huseinu pod pretvezo uničenja kemičnega, biološkega in jedrskega orožja, ki ga tam ni bilo. Ameriški vojaki so sicer našli zaloge kemičnega orožja, vendar iz 80. let prejšnjega stoletja, s katerim je diktator napadal Kurde in Irance.

Huseinov režim niti ni vedel, da te stare zaloge orožja še obstajajo, zato jih pred vojno leta 2003 tudi ni prijavil Varnostnemu svetu ZN. Kot kaže so bili presenečeni tudi Američani, saj Pentagon glede na poročanje New York Timesa ni ustrezno poskrbel za vojake, ki so prišli s tem orožjem v stik.

Ukrepal je šele obrambni minister Chuck Hagel, ki je pristojnim zdravstvenim oblastem oboroženih sil naročil, naj pregledajo statistiko in ta je pokazala, da je 629 vojakov prijavilo sum posledic okužbe s kemičnimi sredstvi.

Pentagon je v tem primeru ukrepal podobno kot v prejšnjih, ko je podatke pometal pod preprogo ali tiščal glavo v pesek. Podobno so počeli glede agenta orange, s katerim so zastrupljali džungle v Vietnamu in posledicami stika s kemičnim orožjem v prvi zalivski vojni leta 1991.