Revija Reporter
Svet

Zastrupitev ruskega agenta: Moskva brez odgovora na britanski ultimat

STA

14. mar. 2018 9:20 Osveženo: 9:21 / 14. 3. 2018

Deli na:

Strup naj bi že identificirali.

Reuters

Rusija v skladu z napovedmi ni odgovorila na britanski ultimat v zvezi z zastrupitvijo bivšega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije. Do izteka ultimata ob enih zjutraj po srednjeevropskem času, ki ga je Moskvi postavila britanska premierka Theresa May, ni bilo nobenega odziva iz Rusije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je že pred tem dala jasno vedeti, da ne bo odgovorila na ultimat, dokler ne bo dobila vzorcev strupa, s katerim naj bi zastrupili Skripala.

Mayeva je za danes dopoldan sklicala sejo sveta za nacionalno varnost, na kateri naj bi govorili o nadaljnjih ukrepih Velike Britanije.

Mayeva je v ponedeljek zvečer obtožila Rusijo, da je vpletena v napad na Skripala in Moskvi postala rok, da v 24-urah Organizaciji za prepoved kemičnega orožja pojasni, kako je strup iz časov Sovjetske zveze prispel v Veliko Britanijo. V nasprotnem primeru je zagrozila s posledicami, ki pa jih ni podrobno predstavila. Tako ostaja odprto vprašanje, kakšne sankcije London načrtuje proti Rusiji, še navaja dpa.

Mayeva je v preteklosti že zagrozila, da na svetovno nogometno prvenstvo v Rusijo ne bo poslala nobenega predstavnika britanske vlade. Po poročanju britanskega časnika Times so mogoči tudi kibernetski napadi na Kremelj. Ukrep bi lahko bil še izgon ruskih diplomatov iz Velike Britanije, predstavljati pa si je mogoče tudi finančne ukrepe proti oligarhom, ki v Londonu posedujejo nepremičnine.

66-letnega Skripala in njegovo 31-letno hčerko so 4. marca nezavestna našli na klopi v parku v Salisburyju na jugu Anglije. Oba sta še vedno v kritičnem stanju.