Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iran je v Hormuški ožini zasegel še drugi britanski tanker

Deli na:
Iran je v Hormuški ožini zasegel še drugi britanski tanker

Fotografija je simbolična. - Foto: Reuters

Potem ko je iranska revolucionarna garda sporočila, da je v Hormuški ožini zaradi kršenja mednarodnih pomorskih pravil zasegla britanski tanker, so na britanskem zunanjem ministrstvu potrdili, da so Iranci zasegli še drugi tanker v lasti britanske družbe. Britanske oblasti so incidenta obsodile in ju označile kot nesprejemljiva.

Kot je včeraj sporočila iranska revolucionarna garda, so na zahtevo pristojnih pomorskih oblasti med plovbo skozi Hormuško ožino zasegli tanker Stena Impero, ker ni spoštoval mednarodnih pomorskih pravil.

Potem pa je britansko zunanje ministrstvo potrdilo, da so iranske oblasti zasegle še drugi tanker Mesdar. Potrdili so, da je bila ena izmed ladij registrirana v Veliki Britaniji, druga pa je plula pod liberijsko zastavo, a je v lasti britanske družbe Norbulk Shipping.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je zaradi incidenta po poročanju tujih tiskovnih agencij "izjemno zaskrbljen". Zaseg ladij je označil kot nesprejemljiv.

Na krovu zaseženih ladij naj sicer ne bi bilo britanskih državljanov, kljub temu pa je britanska vlada Iran pozvala, naj posadko izpustijo. V stiku z iranskimi oblastmi je tudi britanski veleposlanik v Teheranu.

Incidenta so obsodile tudi ZDA, ki so Iran obtožile stopnjevanja nasilja.

Zaradi incidenta se je na nujni seji sestal posebni odbor britanske vlade Cobra, v katerem sodelujejo predstavniki vlade, policije in obveščevalnih služb.



Hormuška ožina je po vrsti incidentov, ki so se v zadnjem času zgodili v tej strateško pomembni plovni poti za nafto iz Perzijskega zaliva, postala žarišče napetosti med Iranom in zahodnimi državami.

Še posebej so se zaostrili odnosi med islamsko republiko ter ZDA in Veliko Britanijo. Britanci so v začetku meseca pri Gibraltarju zasegli iranski tanker, ker naj bi kršil sankcije proti Siriji.

Incident z britanskim tankerjem se je zgodil le nekaj ur po tistem, ko je gibraltarsko vrhovno sodišče odločilo, da mora iranski supertanker Grace 1 v Gibraltarju ostati še 30 dni.

Iranska revolucionarna garda je v četrtek zasegla še en tuj tanker, domnevno gre za ladjo Riah, ki pluje pod panamsko zastavo. Iranci trdijo, da je ladja tihotapila iransko nafto.

Ameriški predsednik Donald Trump je vztrajal, da je ameriška vojska v četrtek v Hormuški ožini sestrelila iranski dron, ki je ogrožal ameriško vojaško ladjo. Teheran je njegove trditve zanikal.

Iranska revolucionarna garda pa je minuli mesec sestrelila ameriško brezpilotno letalo. Iran trdi, da je bil dron v iranskem zračnem prostoru, ZDA pa, da je bil v mednarodnem.