Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Škotsko sodišče: Odločitev Johnsona o začasni razpustitvi parlamenta nezakonita

Deli na:
Škotsko sodišče: Odločitev Johnsona o začasni razpustitvi parlamenta nezakonita

Boris Johnson - Foto: Reuters

Odločitev britanskega premierja Borisa Johnsona o začasni prekinitvi dela britanskega parlamenta je nezakonita, je danes razsodilo najvišje civilno sodišče na Škotskem. Vendar odločitev za zdaj ne bo vplivala na trenutno prekinitev dela parlamenta, ki se je začela v torek. Britanska vlada je že napovedala pritožbo na britansko vrhovno sodišče.

Škotsko sodišče ni izdalo odredbe za preklic začasne prekinitve dela parlamenta, ki naj bi trajala pet tednov, do 14. oktobra, saj naj bi o zahtevi skupine poslancev iz več strank, ki izpodbijajo odločitev Johnsona, prihodnji teden razpravljalo tudi vrhovno sodišče v Londonu. Obravnava se bo začela v torek, poroča BBC.

Tričlanski sodni senat v Edinburgu je danes razsodil v prid zahtevi skupine poslancev, ki izpodbijajo odločitev Johnsona. S tem je sodišče razveljavilo odločitev sodnika iz prejšnjega tedna, ki je razsodil, da Johnson ni kršil zakonodaje.

Tričlanski sodni senat v povzetku sodbe poudarja, da so sodniki soglasni v prepričanju, da je bila odločitev Johnsona o prekinitvi dela parlamenta motivirana z "neprimernim namenom, da bi kastriral parlament".

Kot so dodali, bo sodišče izdalo odredbo, v kateri bo razglasilo, da je prekinitev nezakonita in zato nična ter nima nobenega učinka, poroča BBC. Sodbo naj bi sodišče objavilo v petek.

Britanska vlada je v odzivu napovedala, da se bo na sodbo pritožila. "Razočarani smo nad današnjo odločitvijo, pritožili se bomo na britanskem vrhovnem sodišču," je v izjavi za javnost navedel tiskovni predstavnik britanske vlade. Ponovil je, da je bila začasna prekinitev dela parlamenta zakonita in nujna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Opozicijski poslanci v britanskem parlamentu so medtem po sodbi škotskega sodišča Johnsona pozvali, naj prekliče prekinitev dela parlamenta. "Niče pri zdravi pameti ni verjel razlogu, zaradi katerega je Boris Johnson prekinil delo parlamenta," je komentiral Keir Starmer, ki je v laburistični stranki pristojen za brexit.

"Premierja pozivam, da takoj znova skliče parlament, da bomo lahko razpravljali o tej sodbi in se odločili, kako naprej," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Britanski parlament je delo za pet tednov prekinil v torej zjutraj, potem ko so poslanci drugič zavrnili zahtevo premierja Johnsona za razpis predčasnih volitev 15. oktobra.

Johnson je začasno prekinitev dela parlamenta predlagal konec avgusta, češ da jo potrebuje za predstavitev nove agende notranje politike. Kraljica Elizabeta II. je prekinitev odobrila.

Čas prekinitve, kot tudi njegovo daljše trajanje od običajnega, je med poslanci vseh strank vzbudil nezadovoljstvo. Kritiki Johnsona obtožujejo kršitve ustave. Poslanci, ki nasprotujejo izstopu države iz EU brez dogovora, premierja obtožujejo, da je namen prekinitve dela parlamenta zajeziti njihove napore, da bi tak izstop preprečili.

Prejšnji teden je sicer škotski sodnik zavrnil zahtevo, naj razsodi, da je zahteva za prekinitev dela britanskega parlamenta nezakonita. "To je politično področje in odločanje, ki ga ni mogoče presojati po pravnih standardih, ampak zgolj po političnih merilih," je zapisal sodnik. Po njegovem mnenju sicer Johnson s svojo odločitvijo ni kršil vladavine prava.