Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi korupcijske afere odstopi turških ministrov

Deli na:
Zaradi korupcijske afere odstopi turških ministrov

Foto: Reuters

Zaradi domnevne vpletenosti svojih sinov v obsežno korupcijsko afero sta danes odstopila vplivna člana islamsko-konservativne turške vlade premiera Recepa Tayyipa Erdogana, ministra za gospodarstvo in notranje zadeve. Nato je zaradi afere odstopil še minister za okolje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Odstopam s položaja ministra za gospodarstvo, tako da bo ta umazana igra, katere tarča so moji kolegi in moj sin, uničena in da bo razkrita resnica," je prvi sporočil Zafer Caglayan v kratki izjavi.

Nekaj minut za tem je svoj odstop sporočil tudi notranji minister Muammer Güler. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, je premiera že 17. decembra, ko je policija izvedla aretacije, prosil za razrešitev s položaja, danes pa mu je izročil odstopno izjavo.

Nato je čez nekaj ur odstopil še tretji minister, minister za okolje Erdogan Bayraktar, ki je odstopil tudi s poslanskega položaja. Za zasebno televizijo NTV je še menil, da bi moral odstopiti tudi premier Erdogan in poudaril, da mu v korupcijski preiskavi nimajo kaj očitati. Kot je poudaril, je Erdogan tisti, ki je odobril večino gradbenih projektov, ki jih preiskujejo.

Ministri so odstopili, medtem ko se je Erdogan vrnil s poti v tujini in ko naj bi po svojih napovedih izvedel nekaj sprememb v vladi.

Sinova ministrov za gospodarstvo in notranje zadeve sta med 24 obtoženimi in priprtimi v okviru največjega korupcijskega škandala, povezanega s sodelavci premiera Erdogana, ki je na oblasti od leta 2002. Sina ministra za okolje pa so v okviru preiskave prijeli in zaslišali, a nato brez obtožb izpustili.

Policijska preiskava je zadela v središče turške vladajoče politične elite, saj so med obtoženimi tudi podjetniki in župan enega od okrožij Carigrada, sicer član premierove Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), ter prvi mož državne banke Halkbank Suleyman Aslan. Tako pomeni resen izziv vladajoči stranki AKP, ki se je z množičnimi protesti zaradi infrastrukturnih načrtov v carigrajskem parku Gezi soočala že junija.

Erdogan je preiskavo označil za "umazano operacijo" proti svoji vladi, političnim nasprotnikom pa zagrozil, da jim bo "polomil roke", če bodo korupcijski škandal izkoristili za politične napade nanj.


Sprožil je tudi čistko v policiji ter odstavil več visokih policijskih častnikov, tudi načelnika policije v Carigradu. Kot navaja danes časnik Zaman, je s položajev odstavil skupno 500 policijskih častnikov. Policijo je sicer v minulih letih sam pomagal okrepiti, da bi se tako postavil po robu tradicionalno zelo močni vojski.

Erdogan v današnjem govoru na televiziji ni komentiral odstopov ministrov. Znova je za preiskavo okrivil zaroto in mednarodne sile ter vztrajal, da njegova stranka ni vpletena v korupcijo.

Tudi Caglayan je v današnji odstopni izjavi korupcijsko preiskavo označil za "ostudno zaroto proti naši vladi, naši stranki in naši državi", poroča AFP.

V še enem udarcu premieru je danes odstopil še poslanec in bivši notranji minister Idris Naim Sahin. Odstop je utemeljil s tem, da je vlada s svojo politiko povzročila sovražnost in diskriminacijo v družbi, s tem pa razočaranje.

V očitni razširitvi korupcijske preiskave pa so danes tožilci v Ankari sporočili, da so odprli preiskavo vodstva turške državne železnice TCDD zaradi korupcije v javnih razpisih. V okviru preiskave še niso nikogar aretirali.

Po oceni poznavalcev naj bi bil v ozadju afere spor med Erdoganom in njegovim nekdanjim zaveznikom Fethullahom Gulenom. Vplivni islamski klerik, ki živi v izgnanstvu v ZDA, ima namreč še vedno precejšen vpliv v turški policiji, tajnih službah in sodstvu.

Do preiskave prihaja pred ključnimi lokalnimi volitvami marca in predsedniškimi volitvami v avgustu 2014.

Politične napetosti v zadnjih dneh so že povzročile škodo že tako upočasnjenemu turškemu gospodarstvu, tako da se vrednost nacionalne valute lire bliža rekordno nizki vrednosti v odnosu do ameriškega dolarja. Vrednost delnic je danes padla za 4,2 odstotne točke, še navaja AFP.