pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdoganovim ministrom ne bo treba pred sodišče

Deli na:
Erdoganovim ministrom ne bo treba pred sodišče

Foto: Reuters

Štirim ministrom turške vlade, ki so lani odstopili zaradi velike korupcijske afere, ne bo treba pred sodišče, je včeraj odločila parlamentarna komisija, v kateri ima večino vladajoča stranka AKP.

Nekdanje ministri za notranje zadeve, okolje, gospodarstvo in zadeve EU je lani s položajev odnesla obsežna protikorupcijska preiskava, ki je do temeljev pretresla vlado tedanjega premiera Recepa Tayyipa Erdogana.

V okviru preiskave so bili pridržani tudi sinovi treh od naštetih ministrov ter številni drugi znani Turki, a so jih kasneje izpustili. Tožilstvo je nedavno odstopilo od pregona 53 oseb zaradi pomanjkanja dokazov, ob čemer so bili mnogi v Turčiji ogorčeni, saj menijo, da je to rezultat pritiskov Erdogana in njegovih zaveznikov.

Četverici bivših ministrov so grozile obtožbe o podkupovanju in zlorabi položaja. A preiskovalna komisija parlamenta je sedaj odločila, da njihovih primerov ne posreduje naprej vrhovnemu sodišču, je včeraj po televiziji sporočil predsednik komisije Hakki Koylu.

"Glasovanje je bilo odprto. Vsi so izrazili svoje mnenja in oddali glas. Razpravljali smo o vseh obtožbah, o vsakem imenu," je za televizijo NTV po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdil Koylu.

Kot je pojasnil, je bila na koncu odločitev sprejeta z glasovi devetih poslancev AKP, medtem ko je pet opozicijskih poslancev glasovalo za to, da primere posredujejo vrhovnemu sodišču.

Medtem ko je pregon osumljenih za korupcijo očitno stvar preteklosti, se nadaljuje ukrepanje proti tistim, ki so sodelovali pri protikorupcijski preiskavi, poroča AFP.

Tako so oblasti prav včeraj v novih racijah - podobne se vrstijo že pol leta - pridržale najmanj 34 policistov zaradi nezakonitega prisluškovanja visokim uradnikom, politikom in poslovnežem, vključno z Erdoganom, sedaj predsednikom Turčije.

Kot je poročala turška državna tiskovna agencija Anatolia, so racije potekale davi v 13 različnih mestih večinoma na jugu in vzhodu države. Pridržani so bili večinoma pripadniki obveščevalne enote policije.