favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Romunsko tožilstvo preganja Thalerjevega poslanskega kolega iz lobistične afere

Deli na:
Romunsko tožilstvo preganja Thalerjevega poslanskega kolega iz lobistične afere

Foto: Reuters

Romunsko specializirano tožilstvo za pregon korupcije je z vložitvijo uradne obtožnice zaključilo preiskavo v primeru evropskega poslanca in nekdanjega zunanjega ministra Adriana Severina ter primer predalo sodišču. Severin je eden od vpletenih v t.i. lobistično afero Evropskega parlamenta, zaradi katere je odstopil tudi Zoran Thaler.

Afera je izbruhnila marca 2011 po razkritju novinarjev britanskega Sunday Timesa, ki so se pod krinko lobistov z nekaterimi poslanci v Evropskem parlamentu dogovorili, da bodo ti v zameno za denar vložili določene amandmaje k evropski zakonodaji. Dogovarjanje so posneli s skrito kamero, v past novinarjev pa sta se poleg Severina in Thalerja ujeli še Avstrijec Ernst Strasser in Španec Pablo Zalba Bidegain.

Med dokazi proti Severinu so sicer tudi računi v vrednosti 12.000 evrov, ki jih je domnevnim lobistom prek e-pošte izstavil med januarjem in marcem 2011. Ob tem je poudaril, da je v zvezi z zakonodajo, ki je zanimiva za lobiste, aktivno vplival na več parlamentarnih kolegov.

Strasserja je sodišče na Dunaju januarja letos že spoznalo za krivega sprejemanja podkupnine in ga obsodilo na štiri leta zapora, pri čemer pa sodba še ni pravnomočna.

V primeru Thaler v Sloveniji nekdanji slovenski evropski poslanec trdi, da pri njegovem ravnanju niso podana vsa zakonska znamenja očitanega kaznivega dejanja, še posebno ne, če se očitki opirajo na posnetke britanskih novinarjev pod krinko, kar po njegovem mnenju ni le nezakonito, temveč je to kaznivo dejanje samo po sebi.

Evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf) v preiskavi primera Thaler ni našel dokazov o nepravilnostih za uvedbo disciplinskega ali kazenskega postopka, je pa slovenska protikorupcijska komisija v Thalerjevem ravnanju našla utemeljene razloge za sum storitve kaznivih dejanj s področja korupcije po slovenski zakonodaji.

Komisija za preprečevanje korupcije je zato primer odstopila Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, ta pa specializiranemu tožilstvu. Potem ko je okrožno sodišče aprila ugodilo tožilski zahtevi in uvedlo preiskavo, se je Thaler pritožil, a zunajobravnavni senat o njegovi pritožbi še ni odločil.

Severin je sicer med četverico zasačenih evropskih poslancev edini, ki se po izbruhu afere še oklepa evropskega poslanskega stolčka.