pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prisluškovalna afera na Poljskem odnesla tri ministre in predsednika parlamenta

Deli na:
Prisluškovalna afera na Poljskem odnesla tri ministre in predsednika parlamenta

Foto: Reuters

Zaradi prisluškovalne afere, ki je lani pretresla Poljsko, so včeraj odstopili trije ministri in predsednik parlamenta Radoslaw Sikorski. Za odstop so se odločili, potem ko so bili na spletu objavljeni sodni spisi o aferi, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila poljska premierka Ewa Kopacz (foto).

Za odstop so se odločili ministri za zdravje Bartosz Arlukowicz, šport Andrzej Biernat in finance Wlodzimierz Karpinski, je še pojasnila predsednica vlade.

Poslovnež Zbigniew Stonoga je ta teden na družbenem omrežju Facebook objavil 2500 strani gradiva iz preiskave škandala nezakonitega prisluškovanja, ki je Poljsko pretresel lani. Na posnetkih, ki naj bi nastali v začetku lanskega leta, je slišati visoke poljske politike, kako kritično govorijo o svojih kolegih in nekaterih zaveznicah Poljske.

Med politiki, ki jih je slišati na posnetkih, so tudi vsi, ki so podali odstop. Med drugim je Sikorski, tedaj kot poljski zunanji minister, kritiziral odnose Poljske z ZDA, podrejenost Varšave Washingtonu pa primerjal z nudenjem oralnega seksa.

O posnetku je prva poročala poljska revija Wprost. Med drugim so nezakonito prisluškovali tedanjemu notranjemu ministru Bartlomieju Sienkiewiczu in guvernerju centralne banke Mareku Belki.

Zaradi afere so odstopili tudi glavni svetovalec Kopaczeve, nekdanji finančni minister Jacek Rostowski, ter štirje namestniki ministrov. Za odstop se je odločil tudi vodja obveščevalne službe Jacek Cichocki, ki mu ni uspelo preprečiti curljanja posnetkov v javnost, še poroča AFP.