Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za pokol v Srebrenici grozi srbskemu generalu dosmrtna kazen

Deli na:
Za pokol v Srebrenici grozi srbskemu generalu dosmrtna kazen

Izkop žrtev poboja v Srebrenici. - Foto: Reuters

Tožilstvo haaškega sodišča je včeraj v sklepni besedi zatrdilo, da je uspelo dokazati krivdo upokojenemu generalu vojske Republike Srbske Zdravku Tolimirju za genocid v Srebrenici. "Samo ena kazen je možna za ta zločin in to je zapor do smrti," je v zaključnem nagovoru dejal tožilec Peter McCloskey.

Sojenje Tolimirju se je začelo 26. februarja 2010, potem ko so ga maja 2007 prijeli v Republiki srbski. Tožilstvo in obramba imata za sklepne besede čas do četrtka.

Sojenje Tolimirju se je včeraj nadaljevalo po poletnih sodnih počitnicah, prav tako pa se je včeraj nadaljevalo sojenje njegovemu nadrejenemu med vojno v BiH, nekdanjemu poveljniku bosanskih Srbov Ratku Mladiću.

Na sojenju Mladiću je včeraj nastopil nekdanji novinar britanske televizije Sky Aernout van Lynden, ki je potrdil trditve iz obtožnice, da je vojska Republike srbske od leta 1992 prebivalstvo Sarajeva terorizirala z dolgotrajnimi in neselektivnimi napadi z granatami in ostrostrelci, navaja beograjska tiskovna agencija Beta.

Mladića obtožnica med drugim bremeni teroriziranja prebivalstva Sarajeva med vojno v BiH, van Lynden pa je bil tedaj dopisnik iz prestolnice BiH. Novinar je med drugim včeraj izjavil, da mu je Mladić septembra 1992 v intervjuju na topniškem položaju nad mestom dejal, da ima Sarajevo na dlani.

Ob tem so tožilci predvajali tudi posnetek tega van Lindenovega intervjuja, pri tem pa je Mladić naglas vznemirjeno izjavil, da je novinar "vohun Cie", ki ni "prešteval mrtvih Srbov". Mladićev odvetnik Branko Lukić je nato v navzkrižnem zaslišanju med drugim zatrdil, da van Lynden ni vedel, čigave sile so nameščene na hribih okoli Sarajeva in da je ves ogenj pripisal Srbom.



Van Lynden je pričal tudi na sojenju političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću in sedaj že pokojnemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću.

Mladiću, ki ga sodišče po osebni in poveljniški odgovornosti v enajstih točkah obtožuje za vojne zločine, zločine proti človečnosti in genocid med vojno v BiH, so soditi začeli 16. maja, pri čemer se ni izrekel o krivdi, zato je sodišče v skladu s pravili zabeležilo, da se je izrekel, da ni kriv.

Tudi Tolimir, ki je bil med vojno v BiH Mladićev pomočnik za obveščevalno-varnostne zadeve, se na prvem nastopu pred sodiščem 4. junija 2010 ni želel izreči o krivdi.

Tolimir je tako kot Mladić obtožen za genocid v Srebrenici, v katerem je bilo po padcu te bošnjaške enklave 11. julija 1995 ubitih najmanj 8000 Bošnjakov. Sicer pa je v osmih točkah obtožen za genocid, združevanje s ciljem storitve genocida, iztrebljanje, uboje, pregon, prisilno preseljevanje in deportacije Bošnjakov iz Srebrenice in Žepe od julija do novembra 1995. Obtožen je tudi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Sojenje Tolimirju se je začelo 26. februarja 2010, potem ko so ga maja 2007 prijeli v Republiki srbski. Tožilstvo je na sojenju predstavilo 126 prič, Tolimir pa štiri.