Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Z nafto bogata vzhodna Libija je razglasila avtonomijo

Deli na:

Politiki, plemenski voditelji in poveljniki milice so danes na slovesnosti v Bengaziju razglasili avtonomijo z nafto bogate regije Cirenaike na vzhodu Libije. Za vodenje regije so imenovali poseben svet, na čelu katerega bo Ahmed al Zubair, in se ob tem zavzeli za vrnitev k federalizmu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zatrdili so, da se mora končati obdobja marginalizacije, ki so mu bili priča med vladavino Moamerja Gadafija. Ob tem so v skupni izjavi zapisali še, da je federalni sistem izbira za regijo Cirenaike, ki se razprostira od mesta Sirta do meje z Egiptom na vzhodu Libije.

Al Zubair je poudaril, da se bo zavzemal za zaščito pravic novonastale regije in njenih prebivalcev, čeprav, kot je dejal, pri predstavljanju Libije v mednarodnih zadevah priznavajo vlogo nacionalnega prehodnega sveta, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Libijski nacionalni prehodni svet, ki je po strmoglavljenju Gadafija prevzel oblast v državi, je že izrazil nasprotovanje oblikovanju regije na vzhodu države in večkrat opozoril, da bi to utegnilo privesti do razpada države. Bolj kot federalizmu je prehodni svet naklonjen decentralizaciji države.