bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

kosir1 Njena.si

Jure Košir izgubil očeta

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Z nafto bogata vzhodna Libija je razglasila avtonomijo

Deli na:

Politiki, plemenski voditelji in poveljniki milice so danes na slovesnosti v Bengaziju razglasili avtonomijo z nafto bogate regije Cirenaike na vzhodu Libije. Za vodenje regije so imenovali poseben svet, na čelu katerega bo Ahmed al Zubair, in se ob tem zavzeli za vrnitev k federalizmu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zatrdili so, da se mora končati obdobja marginalizacije, ki so mu bili priča med vladavino Moamerja Gadafija. Ob tem so v skupni izjavi zapisali še, da je federalni sistem izbira za regijo Cirenaike, ki se razprostira od mesta Sirta do meje z Egiptom na vzhodu Libije.

Al Zubair je poudaril, da se bo zavzemal za zaščito pravic novonastale regije in njenih prebivalcev, čeprav, kot je dejal, pri predstavljanju Libije v mednarodnih zadevah priznavajo vlogo nacionalnega prehodnega sveta, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Libijski nacionalni prehodni svet, ki je po strmoglavljenju Gadafija prevzel oblast v državi, je že izrazil nasprotovanje oblikovanju regije na vzhodu države in večkrat opozoril, da bi to utegnilo privesti do razpada države. Bolj kot federalizmu je prehodni svet naklonjen decentralizaciji države.