stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Andaluzija vlado v Madridu prosi za 4,9 milijarde evrov

Deli na:
Andaluzija vlado v Madridu prosi za 4,9 milijarde evrov

Foto: Reuters

Španska regija Andaluzija je vlado v Madridu včeraj uradno zaprosila za pomoč v višini 4,9 milijarde evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ta zelo zadolžena regija je že konec septembra sporočila, da razmišlja o prošnji za pomoč zaradi velikih dolgov in visoke, 33,9-odstotne brezposelnosti.

Kot je včeraj pojasnila tiskovna predstavnica andaluzijskega finančnega ministrstva, je regija vlado za pomoč iz posebnega sklada za pomoč zadolženim regijam, težkega 18 milijard evrov, zaprosila včeraj v pismu.

Andaluzija sicer ni edina španska regija, ki je Madrid zaprosila za pomoč. Valencia je že sporočila, da potrebuje 4,5 milijarde evrov, Katalonija pa je zaprosila za dobrih pet milijard evrov. Murcia naj bi ob tem potrebovala vsaj 300 milijonov evrov, Kastilja-La Mancha pa je napovedala, da bo zaprosila za 848 milijonov evrov.

Španske regije imajo skupno za okoli 145 milijard evrov dolgov, 36 milijard evrov jih morajo povrniti letos.



Španija ima 17 avtonomnih regij, ki poskrbijo za polovico državnih odhodkov. Potem ko je Madrid uvedel ostre varčevalne ukrepe, so se mnoge regije znašle v hudih težavah, zaradi katerih med drugim zategujejo pas v zdravstvu in izobraževanju.

Regionalne vlade so se sicer zavezale, da bodo svoje primanjkljaje letos znižale na 1,5 odstotka BDP. V povprečju so njihovi primanjkljaji v polletju znašali 0,77 odstotka BDP. Javnofinančni primanjkljaj na zvezni ravni naj bi medtem letos dosegel 6,3 odstotka BDP, potem ko je bil lani pri 8,9 odstotka BDP.

Analitiki menijo, da bo Španija, ki je doslej zaprosila za pomoč za sanacijo bančnega sistema, kmalu prisiljena zaprositi tudi za splošno pomoč evrskih držav. Doslej so članice območja Madridu obljubile do 100 milijard evrov za sanacijo bančnega sistema.