reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

WHO: Cepljenje proti opičjim kozam ni popolna rešitev

Deli na:
WHO: Cepljenje proti opičjim kozam ni popolna rešitev

Novinarska konferenca WHO o opičjih kozah - Foto: Facebook

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da cepljenje proti opičjim kozam ni popolna rešitev za virus in ne bo izpolnilo vseh pričakovanj, prav tako pa ni 100-odstotno učinkovito. Medtem je organizacija sporočila, da je bil zabeležen tudi prvi prenos opičjih koz s človeka na psa, pri čemer obstaja nevarnost mutacije virusa.

"Že od začetka smo vedeli, da to cepivo ne bo srebrna krogla in da ne bo izpolnilo vseh pričakovanj, ki se vanj polagajo," je v Ženevi dejala strokovnjakinja WHO za opičje koze Rosamund Lewis. Opozorila je, da cepivo ni 100-odstotno učinkovito, niti po izpostavitvi virusu niti kot preventivni ukrep in dodala, da cepivo v celoti prične delovati šele dva tedna po prejetju drugega odmerka.

Opomnila je tudi, da zaenkrat še ni na voljo celovitih študij o učinkih cepiva, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Več kot 90 odstotkov primerov opičjih koz je bilo doslej zabeleženih pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Te osebe je zato pozvala, naj zmanjšajo število spolnih partnerjev in se izogibajo skupinskim spolnim odnosom.


WHO je od maja do danes prejela več kot 35.000 poročil o primerih opičjih koz iz 92 držav, dvanajst ljudi pa je umrlo. Med okužene je bila sprva uvrščena tudi štiriletna deklica iz mesta Pforzheim na jugozahodu Nemčije, a so tamkajšnje zdravstvene oblasti v ponedeljek sporočile, da je šlo za napačno diagnozo.

Medtem je bil v Parizu zabeležen tudi prvi prenos opičjih koz s človeka na psa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je prvi primer prenosa okužbe s človeka na žival," je dejala Rosamund Lewis in dodala, da obolelim svetujejo, naj se izolirajo od svojih hišnih ljubljenčkov. Kot ključnega pomena je izpostavila skrbno ravnanje z odpadki, da bi s tem zmanjšali tveganje okužbe glodavcev in drugih živali zunaj gospodinjstva.

Opozorila je, da takoj ko se virus preseli v drugo okolje oz. v drugo populacijo, obstaja možnost, da se bo razvijal drugače in mutiral.