5e9d33b68d7cedf47d21454a0eba9337 Svet24.si

Letni dodatek bo večina upokojencev prejela ...

kača, plaža Svet24.si

Šok, kopalko na splitski plaži v nogo šavsnila ...

polerert7678 Necenzurirano

Zakaj Nina Krajnik ne mara "levih privatizerjev"

janez jansa dz1 Reporter.si

Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil ...

dragic Ekipa24.si

Dragić spet kapetan, toda ... Pred vrnitvijo tega...

patricija-harl, sara Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija in Sara z ...

kobe navijaci Ekipa24.si

Ko je legenda Barcelone kamen spotike na Japonskem...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Evropo prišla smrtonosna bolezen, zaradi katere zbolevajo zlasti mladi moški

Deli na:
V Evropo prišla smrtonosna bolezen, zaradi katere zbolevajo zlasti mladi moški

Izpuščaji, značilni za opičje koze. - Foto: Wikipedia

Na območju okoli portugalske prestolnice Lizbone je bilo po podatkih Generalnega direktorata za zdravje Portugalske potrjenih pet primerov opičjih koz. Poleg okuženih mladih moških je bilo raziskanih še petnajst primerov s sumom okužbe.

Nenavaden izbruh bolezni običajno najdemo le v Afriki. Pred dnevi se je pojavila v Ameriki, kamor jo je prinesel moški, ki je bil na delu v Afriki (v Nigeriji). Poleg Portugalske širjenje bolezni preučujejo v Španiji in Veliki Britaniji.

Portugalske oblasti so povedale, da vsi zabeleženi primeri večinoma vključujejo mlade moške. Uradniki niso povedali, ali so bili v afriških državah ali so imeli povezave z nedavnimi primeri v Veliki Britaniji.

Velika Britanija je od 7. maja poročala o sedmih primerih. Agencija združenega kraljestva za zdravstveno varnost je navajala, da so bili štirje okuženi opredeljeni kot geji ali biseksualci, kar kaže, da je do prenosa prišlo znotraj homoseksualne skupnosti. Španske oblasti preiskujejo 23 možnih primerov. V vseh primerih gre za mladeniče, okužbe pri njih pa so se po podatkih zdravstvenih strokovnjakov pojavile med tesnim fizičnim stikom.


O okužbah s smrtnonosnim virusom so najprej poročali v ZDA. Spletni portal New York Posta je pisal o tem, da je opičji virus v ZDA širil moški, ki se je iz Nigerije z letalom vrnil v Teksas. Ameriški epidemiološki inštitut- Center za preverjanje in preprečevanje bolezni (CDC) je nato v 27 državah opazoval več kot 200 oseb, ki so bile v kakršnem koli stiku z okuženim.

Večina med njimi je z njim potovala na letalu iz Afrike v ZDA. Andrea McCollum, vodilna epidemiologinja CDC, je povedala, da ne smejo dopustiti, da bi se bolezen širila po ZDA, a kaj, ko se zdaj širi že po Evropi.

Epidemiologi opozarjajo, da se opičja bolezen (Monkeypox-MPV) širi po zraku, bolezenski znaki pa se pokažejo 16 dni po okužbi. Okužena oseba ima vročino, glavobol, kožne izpuščaje v obliki majhnih, s tekočino napolnjenih mehurčkov. Bolezen je povezana z opicami in so jo prvič diagnosticirali v Demokratični republiki Kongo leta 1970, kjer se je širila ob zdravljenju bolnih opic. V enem od poročil WHO je zapisano, da okužena oseba okuži še dve drugi osebi, kar se ujema z osnovno reprodukcijsko številko koronavirusa Sars-Coc-2 iz Vuhana.

Raznašalci bolezni so podgane, veverice in glodavci. Po poročanju strokovnjakov so najbolj ogrožena starostna skupina mladi, umre 10 odstotkov obolelih. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) omenja, da je potencialni dejavnik za okužbo hrana živalskega izvora, zlasti glodavcev, ki ni dovolj kuhana.