Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Belgija prva država z obvezno karanteno zaradi opičjih koz

Deli na:
Belgija prva država z obvezno karanteno zaradi opičjih koz

Opičje koze - Foto: The Lancet

Belgija je kot prva država na svetu uvedla obvezno 21-dnevno karanteno v primeru potrjene okužbe z opičjimi kozami, poroča več tujih medijev, med njimi bilten Politico. V državi so sicer doslej potrdili štiri primere te bolezni.

Kot pojasnjuje Politico, so belgijske oblasti to odločitev sprejele že v petek. V skladu z njo je karantena obvezna za tiste, pri katerih potrdijo okužbo, medtem ko za njihove stike samoizolacija ni nujna, jih pa pristojni pozivajo, naj bodo posebej pazljivi, še posebej pri stiku z ranljivimi ljudmi.

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa lahko pride do izpuščajev in ran, ki so občasno tudi boleče.

Do prenosa virusa med ljudmi prihaja ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali z materiali, ki so se dotikali kože okuženega, pa tudi z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično. Ker se virus med ljudmi ne širi zlahka, zato naj bi bilo tveganje za širšo javnost majhno.


Trenutne informacije kažejo, da so primeri v glavnem, ne pa izključno, prepoznani pri moških, ki imajo homoseksualne spolne odnose.

Nedavno je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo z virusom opičjih koz, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo sicer nudi tudi cepivo proti črnim kozam.

Smrtnost pri opičjih kozah je manj kot štiriodstotna, nižja kot pri noricah. V zadnjem valu okužb doslej ni bil zaznan noben primer smrti, povezan s to boleznijo. Zahodnoafriški tip virusa, ki je bil potrjen pri vseh odkritih primerih, namreč povzroča blažjo obliko bolezni.

A strokovnjake kljub temu skrbi atipično širjenje bolezni, ki je sicer omejena na Afriko. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zato že pozvala h krepitvi ozaveščanja, intenzivnega prepoznavanja primerov bolezni in izolaciji obolelih ob ustrezni zdravstveni obravnavi. Prav tako poziva k sledenju stikom za preprečevanje nadaljnjega širjenja.