Alec Baldwin Svet24.si

Hollywoodski strokovnjaki: Alec Baldwin ni ...

osumljeni, umor družine đokić, goran džonić Svet24.si

Balistiki potrdili, da gre za morilsko orožje, v ...

katrinas (6) Svet24.si

Ženska trojnost kot izjemen energijski potencial

poroka dimnik frantar-xx Reporter.si

Kako je "suhceni in nebogljeni" Igor Zabret ...

metka-paragi Necenzurirano

"Vlada želi le stroko, ki se ji uklanja" ...

Đuro in Tanja (2), foto MGL Odkrito.si

Tanja Ribič in Branko Đurić Đuro - luksuz na ...

green dragons Ekipa24.si

MAŠČEVANJE za Škofjo Loko? Navijači iz ...

Svet

Kitajska skrivnostnost krepi sume o izvoru koronavirusa v laboratoriju

Deli na:
Kitajska skrivnostnost krepi sume o izvoru koronavirusa v laboratoriju

V bolnišnicah v Wuhanu naj ne bi imeli več bolnikov s covidom-19. - Foto: Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je Kitajsko v četrtek pozvala, naj ji posreduje nadaljnje podatke o razvoju prvih primerov covida-19, saj si želi oživiti preiskavo o izvoru bolezni. Kitajska je prošnjo zavrnila in ob tem dejala, da podpira le znanstvene raziskave o izvoru virusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina mednarodnih strokovnjakov WHO je v prizadevanjih, da bi dognali izvor izbruha okužb z novim koronavirusom januarja letos odšla v kitajski Wuhan, kjer so v sodelovanju s kitajskimi kolegi pripravili prvo poročilo. A do dokončnih ugotovitev o tem, kako se je virus začel širiti, se skupini ni uspelo dokopati.

A na Peking se sedaj krepi pritisk, da razmisli o sodelovanju v novi preiskavi o začetku pandemije, ki je ohromila svetovno gospodarstvo in bila usodna za več kot štiri milijone ljudi po vsem svetu, odkar se je novi koronavirus decembra 2019 prvič pojavil v kitajskem mestu Wuhan.

V četrtek je WHO na Kitajsko naslovil vnovičen poziv, naj z njo deli podatke o prvih primerih covida-19, da bi lahko organizacija oživila preiskavo. Kitajska je prošnjo zavrnila, češ da je prva preiskava zadostovala, pozivi k posredovanju dodatnih podatkov pa da so politično in ne znanstveno motivirani.V luči nepripravljenosti Kitajske, da bi v polnosti sodelovala z zunanjimi preiskovalci, so po poročanju AFP tudi strokovnjaki vse bolj odprti za razmislek o teoriji, da je virus morebiti ušel iz kitajskega laboratorija.

Danski znanstvenik, ki je vodil prvo mednarodno misijo v Wuhanu, Peter Ben Embarek je priznal, da je ena od možnih hipotez, kako je virus z netopirja prešel na človek, ta, da se je uslužbenec laboratorija v Wuhanu okužil med odvzemom vzorcev na terenu.

Za v četrtek predvajan dokumentarni film danske televizije TV2 je povedal, da netopirji, ki so virus prenašali, niso z območja Wuhana, in da so bili najverjetneje z njimi v stiku le zaposleni v laboratoriju v Wuhanu, še povzema AFP.

Loading...