UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

pogacar Ekipa24.si

Bo Tadej Pogačar tekmoval na olimpijskih igrah? ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

tadej pogacar tour pm Ekipa24.si

Premalo? Ravno prav? Koliko je na Touru zaslužil ...

Svet

Vučić in Dodik sta se objemala, patriarh je molil, Srbi so rajali v Beogradu

Deli na:
Vučić in Dodik sta se objemala, patriarh je molil, Srbi so rajali v Beogradu

Srbski predsednik Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbske Milorad Dodik in patriarh Porfirije - Foto: Profimedia

Z molitvijo za srbski narod, ki so se je udeležili srbski predsednik Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbske Milorad Dodik in drugi politiki, se je včeraj dopoldne v Beogradu začel vsesrbski zbor. Vladi Srbije in Republike Srbske sta sprejeli skupno izjavo o zaščiti nacionalnih interesov, zvečer pa je bilo še množično javno zborovanje.

Shod sta organizirala predsednika Vučić in Dodik, da bi po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug vsi skupaj sporočili, "da so Srbi, ne glede na to, kje živijo, en narod, da stremijo k istim ciljem, imajo skupno zgodovino ter se zavzemajo za mir in dobre odnose v regiji".

Zbor podpira tudi Srbska pravoslavna cerkev. Patriarh Porfirije je v nagovoru na molitvi v Hramu Svetega Save povedal, da se srbski narod zbira za duhovno enotnost in mir med vsemi ljudmi in vsemi narodi. "Ne zbiramo se proti komu, temveč se zbiramo za dobro najprej nas in vseh, ki živijo z nami in okoli nas," je dejal. Vse Srbe je pozval, naj bodo enotni ter da obenem negujejo mir in odnose z drugimi.

Dopoldne so se na bilateralnih sestankih sestajali resorni ministri Srbije in Republike Srbske ter razpravljali o sodelovanju.

Vučić se je z Dodikom ter predsedniki parlamentov in vlad Srbije in Republike Srbske srečal na sestanku, na katerem je bil prisoten tudi patriarh. Zatem je sledila skupna seja obeh vlad, na kateri so soglasno sprejeli skupno izjavo "o zaščiti narodnih in političnih pravic ter skupne prihodnosti srbskega naroda". Parlamenta Srbije in Republike Srbske naj bi jo potrdila v prihodnjih 90 dneh.


Deklaracijo je Dodik označil za "zgodovinski dokument, ki rehabilitira srbski nacionalni interes". "Deklaracija je bistven nacionalni dokument, dala je odgovore na številne izzive in kaj je treba narediti v prihodnje," je povedal.

Republika Srbska, sicer entiteta Bosne in Hercegovine, si po besedah Dodika želi močno Srbijo. Dodik je predlagal, da se takšne skupne seje vlade sklicujejo vsako drugo leto, "saj morate razumeti, da nam je zelo težko ostati v BiH s tistimi, ki nam pripisujejo genocid", poroča Tanjug.

Vučić pa je poudaril, da regija potrebuje mir. "V deklaraciji ni razdruževanja. Prosim vas, da milijonkrat pomislite, kako zelo vsi potrebujemo mir," je dejal in dodal, da Srbija Republike Srbske "nikoli ne bo pustila na cedilu". "Poskušajte vse rešiti mirno in v pogovoru z drugimi ter v skladu z Daytonom," je dodal.

Ob tem je med drugim napovedal, da bo Srbija v ponedeljek izplačala deset milijonov evrov za izgradnjo avtoceste med Bijeljino na severovzhodu BiH in Sremsko Račo v Srbiji.

Kasneje je v okviru vsesrbskega zbora na Trgu Republike v središču Beograda potekalo tudi množično javno zborovanje. Vučić in Dodik sta nagovorila množico, shoda so se udeležili tudi številni drugi politiki. Poleg številnih manjših zastav Srbije in Republike Srbske so razvili tudi dve ogromni zastavi, več kot 2000 članov folklornih skupin pa je zaplesalo srbsko kolo.