386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

doncic porsche Ekipa24.si

Se šali?! Kek razkril, da je za noro ceno na ...

nejc-krevs Odkrito.si

Nejc Krevs: BLIŠČ IN BEDA

ante simundza maribor Ekipa24.si

Ante Šimundža bo debitiral na tekmi z Muro, o ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Proti Dodiku vložena obtožnica; grozi mu do pet let zapora

Deli na:
Proti Dodiku vložena obtožnica; grozi mu do pet let zapora

Milorad Dodik - Foto: STA

Sodišče Bosne in Hercegovine (BiH) je potrdilo pripravljeno obtožnico proti predsedniku Republike srbske Miloradu Dodiku, ki je skupaj z vršilcem dolžnosti direktorja Uradnega lista Republike srbske Milošem Lukićem obtožen kaznivega dejanja neizvajanja odločitev visokega predstavnika v BiH.

Obtožnica je bila vložena po tem, ko je parlament v Banjaluki junija sprejel dva sporna zakona, ki ju je Dodik podpisal po rednem zakonodajnem postopku in sta bila objavljena v Uradnem listu RS.

Tožilstvo BiH je obtožnico proti Dodiku in Lukiću vložilo 11. avgusta in jo poslalo v potrditev sodišču BiH, to pa jo je 18. avgusta vrnilo tožilstvu v urejanje in dopolnitev. Sodišče je nato 24. avgusta od državnega tožilstva prejelo spremenjeno obtožnico, ki jo je zdaj potrdilo. Če ju bodo spoznali za kriva, jima grozi do pet let zapora.

Sporna zakona določata, da se odločitve visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta ne bodo več objavljale v Uradnem listu RS in se tako v Republiki srbski ne bodo več spoštovale. Schmidt je nato s svojima sklepoma oba zakona razveljavil.

Vodstvo RS na čelu z Dodikom Schmidtu oporeka legitimnost, saj sta v Varnostnem svetu ZN njegovemu uradnemu imenovanju za visokega predstavnika nasprotovali Kitajska in Rusija.

Dodikov odvetnik Goran Bubić je za Radio Free Europe (RSE) povedal, da bo obtožnico lahko komentiral, ko jim bo dostavljena. Povedal je le, da je v medijih prebral, da je bila vložena obtožnica.