sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vrh EU o varovanju zunanje meje in britanskem vprašanju

Deli na:
Vrh EU o varovanju zunanje meje in britanskem vprašanju

Foto: Reuters

Voditelji članic EU se bodo danes sestali na rednem dvodnevnem zasedanju v Bruslju, ki bo osredotočeno na izziv varovanja zunanje meje v migracijski krizi in na pogajanja z Veliko Britanijo v kontekstu pričakovanega referenduma o njenem članstvu v uniji. Pred vrhom bo na pobudo Avstrije mini vrh skupine članic, med njimi Slovenije, in Turčije.

Temi mini sestanka "koalicije voljnih" za sprejem sirskih beguncev iz Turčije ali "posebej obremenjenih držav", ki se ga bo udeležil tudi slovenski premier Miro Cerar, bosta predvidoma zunanja meja ter uresničevanje migracijskega načrta EU in Turčije.

Varovanje zunanje meje bo tudi v ospredju zasedanja osemindvajseterice, ki bo v glavnem pregledala izvajanje sprejetih ukrepov in prvič izmenjala mnenja o zajetnem svežnju za izboljšanje nadzora zunanje meje, ki ga je v torek predstavila Evropska komisija.

Ključen je predlog za vzpostavitev evropske mejne in obalne straže s pravico do posredovanja na problematičnem delu zunanje meje članice tudi brez njenega povabila. Straža naj bi imela stalno na voljo 1500 varuhov meje, ki jih bo mogoče namestiti v treh dneh.

Druga ključna tema vrha bo britansko vprašanje. Britanci bodo do konca leta 2017 na referendumu glasovali o članstvu v uniji, pred tem pa poskuša britanski premier David Cameron državi izboriti boljši položaj v uniji.

V EU napovedujejo "razpravo brez tabujev". Najbolj problematična je britanska zahteva, da bi morali nebritanski državljani EU na Otoku najprej živeti in prispevati štiri leta, preden bi bili upravičeni do socialne pomoči.