Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vrh EU o ukrepih za preprečitev novih tragedij v Sredozemlju

Deli na:
Vrh EU o ukrepih za preprečitev novih tragedij v Sredozemlju

Foto: Reuters

Vrh EU bo danes v Bruslju na izrednem sestanku o begunski krizi v Sredozemlju razpravljal o takojšnjih ukrepih za preprečitev novih tragedij. Trije konkretni cilji so krepitev reševalnih prizadevanj, zaostritev ukrepanja proti tihotapcem z ljudmi in delitev bremen z razporeditvijo beguncev med članice. Pričakujejo se konkretne zaveze članic.

Le konec minulega tedna naj bi Sredozemsko morje terjalo okoli tisoč življenj ljudi, ki v Evropi iščejo zatočišče in boljše življenje. V prihodnjih mesecih naj bi se jih na pot čez Sredozemlje odpravilo še do milijon.

Zaostrovanje krize v Sredozemlju krepi pritisk javnosti na evropsko politiko k ukrepanju, ki ga sicer hromita finančna kriza ter porast populizma in ekstremizma.

Prednostna naloga vrha bo preprečiti, da še več ljudi umre v morju, je poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki pričakuje dogovor o "zelo praktičnih ukrepih" ob krepitvi solidarnosti med članicami.

Trije konkretni cilji so: podvojitev finančnih in drugih sredstev evropske misije Triton, uničenje plovil tihotapcev z ljudmi ter vzpostavitev prostovoljnega pilotskega projekta za razporeditev najmanj 5000 beguncev med članice unije.

Ob robu je pričakovati tudi pogovore o Grčiji, ki se s posojilodajalci pogaja o reformah v zameno za naslednji finančni obrok. Grški premier Aleksis Cipras naj bi se sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel.