900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vrh EU dosegel dogovor o enotnem bančnem nadzoru

Deli na:
Vrh EU dosegel dogovor o enotnem bančnem nadzoru

Foto: Reuters

Voditelji članic EU so dosegli dogovor o usmeritvi za vzpostavitev enotnega bančnega nadzora, pravijo diplomatski viri v Bruslju. Kompromis med Nemčijo in Francijo po navedbah virov predvideva, naj bo pravni okvir za enoten mehanizem nadzora dogovorjen do konca leta, nadzor pa naj bi bil vzpostavljen v letu 2013.

Francija se je zavzemala za to, da bi bil enotni nadzor vzpostavljen do konca leta, Nemčija pa je vseskozi poudarjala, da je kakovost pomembnejša od hitrosti.

Po navedbah virov se je sprva razmišljalo o tem, da bi voditelji v usmeritvi zapisali, naj se začne nadzor izvajati januarja 2014, a na koncu je obveljalo leto 2013.

Evropska komisija je sicer predlagala, naj se nadzor nad problematičnimi bankami začne izvajati januarja prihodnje leto, nad sistemskimi julija, nad vsemi 6000 bankami v območju evra pa januarja 2014.

Enoten nadzor nad bankami je temelj bančne unije in pogoj za neposredno dokapitalizacijo bank iz stalnega reševalnega mehanizma ESM, ki velja za ključno orožje v boju proti krizi.

Z neposredno dokapitalizacijo bank iz ESM naj bi namreč unija presekala gordijski vozel bančne in dolžniške krize, saj se z njo dolgovi članic območja evra ne bi povečevali.