Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vratolomni prihodki Zveze potrošnikov Slovenije

Deli na:

Res je, da pri nas ne spoštujemo zakonov in da poslovneži preberejo kodeks zato, da ugotovijo, česa ne bodo upoštevali. Tako izjavo Brede Kutin, ki že drugo desetletje predseduje Zvezi potrošnikov Slovenije, lahko le podpišemo, a kaj, ko se tudi sama ne drži poštenih pravil igre.

Res je, da pri nas ne spoštujemo zakonov in da poslovneži preberejo kodeks zato, da ugotovijo, česa ne bodo upoštevali. Tako izjavo Brede Kutin, ki že drugo desetletje predseduje Zvezi potrošnikov Slovenije, lahko le podpišemo, a kaj, ko se tudi sama ne drži poštenih pravil igre.

 Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je bila namreč registrirana kot društvo, s čimer ji je bila dana možnost, da se lahko ukvarja s pridobitno dejavnostjo, ker pa je vpisana tudi v register potrošniških organizacij, bi morala ravnati v skladu s pravilnikom zakona o varstvu potrošnikov. V njem je zapisano, da se potrošniške organizacije ne smejo ukvarjati s pridobitno dejavnostjo. Za ZPS to seveda ne velja, saj je znano, da že vse od ustanovitve opravlja pridobitno dejavnost, samo za izdajo potrošniške revije VIP pa prejema okoli 140.000 evrov proračunskega denarja letno.
 Revijo prejemajo člani, ki naj bi jih bilo po podatkih ZPS okoli 6.000, a seveda le pod pogojem, da plačajo letno naročnino. ZPS za vse svoje projekte, ki jih opravlja za različna ministrstva, prejme nato še dodaten denar, skupni letni prihodek, pri čemer je treba dodati še denar, pridobljen iz evropskih sredstev, pa naj bi po naših informacijah znašal celo več kot en milijon evrov. S pomočjo Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave, ki ga je predsednica ZPS Breda Kutin ustanovila že kmalu po registraciji društva, se ta denar, ki pomeni za marsikatero slovensko društvo sanjsko vsoto, nenadzorovano preliva z enega računa na drugega. Manjši del je seveda namenjen plači zaposlenih, a ta je res minimalen, saj ima ZPS le osem redno zaposlenih ter kar deset pogodbenih delavcev, med katerimi ima večina samostojno podjetje, dve uslužbenki pa sta po naših podatkih že upokojeni.
Na neverjetno visoke vsote denarja VIP in inštituta in na njun neverjetni monopol na področju potrošniških organizacij, je bilo doslej že večkrat opozorjeno, a brez dovolj velika odziva v javnosti. Tokrat se razmere očitno čedalje bolj zaostrujejo. Nekateri namreč zahtevajo, da se ZPS izbriše iz registra potrošniških organizacij zaradi opravljanja pridobitniške dejavnosti, česar sploh ne bi bilo treba posebej dokazovati. Dovolj je, če si pogledamo njihove spletne strani, med njimi denimo pakete ugodnosti (mini paket, paket ZPS ter paket internet), za katere so nekateri že opozorili, da so pravzaprav enaki paketom Amisa, T -2 in Telemacha.

Na ZPS seveda niso enakega mnenja, saj pravijo, da gre za pakete članskih ugodnosti. Razumljivo je, da se ne morejo strinjati niti z zahtevo po izbrisu, saj po njihovem mnenju za to ni nobenih razlogov. Še naprej so prepričani, da sploh ne kršijo 6. člena pravilnika o načinu in pogojih za vpis potrošniških organizacij v register, ki prepoveduje opravljanje pridobitne dejavnosti, saj so, kot so zapisali v odgovoru, »registrirani kot društvo in izpolnjujejo vse pogoje za vpis v register potrošniških organizacij«.
Tudi v odgovoru na naša vprašanja, v katerih nas je zanimalo, koliko denarja so prejeli za revijo VIP od leta 2006 do 2010, koliko denarja so prejeli od ministrstva za gospodarstvo, koliko od EU in koliko za Evropski potrošniški center, niso bili dovolj precizni. Tako smo lahko izvedeli le, da so za sofinanciranje delovanja Evropskega potrošniškega centra prejeli 97.940 evrov, »za lokalizacijo in desiminacijo Europa Diary«, karkoli to sploh pomeni, pa še dodatnih 8.000 evrov.
Podatka o  skupni višini proračunskih sredstvih, ki so bila po različnih ministrstvih dodeljena Zvezi za varstvo potrošnikov, nismo mogli izvedeti, a veliko pove en sam podatek. Potrošniško akcijo Precenimo cene, ki sta jo ZIP in Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave izvedla od februarja 2008 do sredine januarja 2010 (najprej štirinajstdnevni, nato mesečni popisi, nakupi vzorcev osmih trgovin sedmih trgovskih verig, testiranje, analiza, spletno mesto in kampanja), je ministrstvo za gospodarstvo sofinanciralo v višini 376.592 evrov. Obenem se je slišalo, da naj bi se ZPS v sodelovanju z ministrstvom za finance obetal novi projekt v višini dodatnih 100.000 evrov, a so na ZPS ta ugibanja za zdaj zanikali.