palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec za Odmeve: Če Janša ne odstopi kot premier, bodo predčasne volitve

Deli na:
Erjavec za Odmeve: Če Janša ne odstopi kot premier, bodo predčasne volitve

Foto: Bobo

Prvak DeSUS Karl Erjavec vztraja, da morata premier Janez Janša in ljubljanski župan Zoran Janković zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije odstopiti s funkcij. V oddaji Odmevi je izrazil prepričanje, da če Janša ne odstopi, to pomeni predčasne volitve. Ne on ne predsednica NSi Ljudmila Novak ne verjameta v možnost tehnične vlade.

Kot je dejal Erjavec, bo ena od zahtev na ponedeljkovem izvršnem odboru stranke tudi zahteva po odstopu premiera Janeza Janše in glede na pogovore, ki jih je imel v stranki v teh dneh, je prepričan, da bo izvršni odbor to tudi sprejel.

Ker sta Janša in Janković, ki vodita tudi dve največji parlamentarni stranki, že povedala, da tehnična vlada ni možnost, pa Erjavec pričakuje predčasne volitve.

Na vprašanje, ali si predčasne volitve lahko privoščimo, pa je dejal, da si ne moremo privoščiti nadaljevanja rušenja pravne države. "Mislim, da dramatiziramo, ko govorimo o tem, kaj bi bilo, če bi ta vlada padla. K sreči je sprejela proračun in pokojninsko reformo," je med drugim dejal in dodal, da bi bila zato večja kriza, če voditelja največjih strank "ne potegneta posledic" po ugotovitvah protikorupcijske komisije.

Če premier ne odstopi, je Erjavec prepričan, da se bo politična kriza poglobila. A tega problema niso zakuhali v SLS, DL, NSi ali DL, ta problem sta zakuhala prvaka dveh največjih strank v parlamentu, je poudaril Erjavec. Prepričan je, da sta zato potrebna nova energija in nov zagon in le predčasne volitve so izhod iz te agonije.

Erjavec še meni, da ob morebitnem obstanku koalicije in menjavi premiera ni vseeno, koga bi SDS ponudila za to mesto. Notranji minister Vinko Gorenak in minister za izobraževanje Žiga Turk po njegovem mnenju verjetno nista rešitvi.

Novakova pa je med drugim poudarila, da pravniki delijo nauke, kako morajo politiki delati, a da je Slovenija v takem stanju, so po njenem prepričanju v veliki meri odgovorni prav pravniki. Spomnila je tudi na pravnika Franceta Bučarja in nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, ki sta podpirala Jankovića.

Dejala je, da bi rada slišala, kaj zdaj pravita o Jankoviću, ali bi torej ta moral odstopiti. "Vse puške so obrnjene v Janšo, Jankovića pa kot da toleriramo," je dejala. Spomnila je tudi na "pohod" pred ljubljansko mestno hišo, ko so nekateri vidni Slovenci pozvali Jankovića, naj kandidira na volitvah. "Me zanima, če ga bodo zdaj pozvali k odstopu," je dejala.

Tudi Novakova težko verjame, da bi se uspeli uskladiti glede tehnične vlade, za predčasne volitve pa pravi, da to pomeni, da bodo pol leta stvari v državi stale, da se nam bodo poslabšale bonitete in da bomo spet izgubili zaupanje in vlagatelje.