pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vratar Romero Argentincem prinesel zmago in finalni obračun z Nemci

Deli na:
Vratar Romero Argentincem prinesel zmago in finalni obračun z Nemci

Foto: Reuters

Argentina je drugi finalist nogometnega svetovnega prvenstva v Braziliji. V današnji drugi polfinalni tekmi v Sao Paulu je premagala Nizozemsko po enajstmetrovkah s 4:2 (0:0, 0:0). V finalu se bodo Argentinci pomerili z Nemci, ki so v torek s kar 7:1 premagali gostitelje Brazilce.

Potem ko so Nemci v prvem polfinalu ponižali gostitelje Brazilce in jim s sedmimi goli prizadejali velikansko športno rano, je nogometni svet - z izjemo Brazilije, za katero se je domače SP pravzaprav že končalo v torek zvečer v Belo Horizonsteju - z zanimanjem spremljal še današnje nadaljevanje polfinalnih bojev.

Nizozemska je lovila četrto uvrstitev v veliki finale SP (evropska ekipa je bila doslej v zaključnih bojih v letih 1974, 1978 in 2010), južnoameriška pa peto (1930, 1978, 1986 in 1990), pri končnem izkupičku pa je Argentina uspešnejša: prvakinja je bila v letih 1978 in 1990, Nizozemska pa še nikoli.

Na koncu pa so si vstopnico za Maracano in nedeljski zadnji obračun mundiala priborili Argentinci, ki so veliko bolje izvajali enajstmetrovke.

Na prvem polfinalu na igrišču ni bilo največjega brazilskega zvezdnika Neymarja, kar so prireditelji SP na koncu boleče občutili. Pri Argentini je bil Lionel Messi povsem nared za nastop, res pa je, da četa Alejandra Sabelle ni mogla računati na poškodovanega Angela di Mario, zamenjal ga je Enzo Perez.

Na nizozemski strani pa je kljub drugačnim napovedim zaigral tudi Nigel de Jong, ki je bil po podatkih iz nizozemske ekipe precej resno poškodovan vse od tekme z Mehiko, zdaj pa je seveda dobil priložnost v začetni postavi, kjer je bil tudi kapetan Robin van Persie, še v torek vprašljiv zaradi želodčnih težav.

Današnja tekma je bila povsem drugačna od strelskih vaj Nemčije v Belo Horizonteju. Ekipi nista popolnoma nič tvegali, torišče igre sta postavili v trdni obrambi, začetno otipavanje, v katerem si nihče ni priigral niti ene polpriložnosti, je trajalo kar deset minut, šele v 12. minuti je Wesley Sneijder prvič poskusil s strelom, a je žoga končala daleč od vrat Sergia Romera.

V zapiranju igre so bili še posebej uspešni Nizozemci, saj so večinoma že daleč od kazenskega prostora onemogočili Messija - edino nevarnejšo akcijo je imel prvi zvezdnik modro-belih po prostem strelu v 14. minuti, po katerem pa je bil na pravem mestu vratar Jasper Cillessen -, pa tudi drugi argentinski napadalci so bili večinoma brez možnosti, da bi pokazali svoje znanje.

Skoraj nič se ni spremenilo v nadaljevanju tekme, ekipi sta še naprej vzdrževali status quo iz prvega dela. Le de Jong vendarle ni zdržal do konca, že v 62. minuti ga je zamenjal Jordy Clasie. K umirjanju igre sta prispevala še močan naliv in razmočeno igrišče, če pa se je že kateri od nogometašev znašel v obetavni akciji, so sodniki pokazali prepovedan položaj.


V 80. minuti je argentinski trener izvedel dvojno menjavo in v igro namesto Higuaina poslal Sergia Aguera; nizozemski Louis van Gaal pa je še varčeval s tretjo menjavo in puščal odprta ugibanja o tem, ali morda spet stavi na vratarsko menjavo pred streli z bele točke.

Na najlepšo priložnost so ljubitelji nogometa po svetu morali čakati vse do sodnikovega dodatka, ko po prodoru Arjen Robben ni padel v kazenskem prostoru, ampak nevarno meril, njegov strel pa je v zadnjem trenutku blokiral Javier Mascherano.

V podaljšku je nato omagal tudi van Persie (zamenjal ga je Klaas-Jan Huntelaar) in jasno je bilo, da rezervni vratar Tim Krul tokrat ne bo mogel ponoviti predstave s tekme s Kostariko. Razplet pa je vse bolj kazal na nove enajstmetrovke, saj se igra tudi v dodatne pol ure ni bistveno spremenila, nevaren je bil le Rodrigo Palacio z glavo v 116. minuti, a je žogo Cillessen ukrotil.

Pri enajstmetrovkah so se Nizozemcem zašibila kolena; vratar Romero je ubranil strela Ronu Vlaarju in Sneijderju, na drugi strani pa so bili natančni vsi štirje, Messi, Garay, Aguero in Maxi Rodriguez, ter tako poskrbeli za veliko slavje navijačev v modro-belem.

Poraženca polfinalnih obračunov se bosta v soboto v Brasilii pomerila za tolažilno nagrado in končno tretje mesto na SP, medtem ko bo veliki finale - brez Brazilije - na sloviti Maracani v nedeljo ob 21. uri.

* Stadion Arena Sao Paulo, gledalcev 63.000, sodniki: Čakir, Duran, Ongun (vsi Turčija).
* Strelci: /; enajstmetrovke: Robben in Kuyt za Nizozemsko, Messi, Garay, Aguero in Maxi Rodriguez za Argentino.
* Nizozemska: Cillessen, de Vrij, Vlaar, Martins Indi (od 46. Janmaat), Kuyt, Wijnaldum, de Jong (od 62. Clasie), Sneijder, Blind, Robben, van Persie (od 96. Huntelaar).
* Argentina: Romero, Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo, Biglia, Mascherano, Perez (od 80. Palacio), Higuain (od 80. Aguero), Messi, Lavezzi (od 100. Maxi Rodriguez).
* Rumeni kartoni: Martins Indi, Huntelaar; Demichelis.
* Rdeči karton: /