pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Finale Lige prvakov bo madridski mestni derbi: Atletico proti Realu

Deli na:
Finale Lige prvakov bo madridski mestni derbi: Atletico proti Realu

Foto: Bobo

Nogometaši madridskega Atletica so drugi finalisti lige prvakov. Na včerajšnji povratni polfinalni tekmi je Atletico v gosteh premagal londonski Chelsea s 3:1 (1:1). Prva tekma se je končala z 0:0.

Potem ko je Real v torek šokiral branilce naslova iz Münchna in s 4:0 na njihovem terenu končal misijo obrambe naslova, so bili v drugi polovici polfinala na delu Londončani in Španci. Slednji so imeli priložnost, da poskrbijo za povsem madridski finale in jo z odlično igro ter tremi goli tudi izkoristili.

Če so ljubitelji nogometa pričakovali, da bo domači strateg Jose Mourinho ubral podobno taktiko kot na prvi tekmi, ko so se njegovi igralci zgolj branili, je Portugalec spet presenetil. Navkljub navidezno obrambni postavitvi je bila na začetku igra Londončanov precej bolj odprta in nevarna kot v Madridu.

Domači so bili na povratni tekmi oslabljeni, saj zaradi kazni nista smela igrati Frank Lampard in John Obi Mikel, prvi vratar Petr Čech pa kljub nekaterim optimističnim napovedim le ni bil čudežno nared po poškodbi rame. Prva priložnost je bila na španski strani: v peti minuti je Koke močno meril z leve strani, žoga je preletela Chelseajevega veterana Marka Schwarzerja in zadela najprej prečko, potem oplazila vratnico, nazadnje pa jo je Gary Cahill odbil v kot. Po prostem strelu Williana v 16. minuti pa vratar rdeče-belih Thibaut Courtois, ki je uradno sicer član prav Chelseaja, ni imel veliko dela. Zato pa je klonil v 36., ko je udaril nekdanji zvezdnik Madridčanov Fernando Torres. Po akciji Williana in Cesarja Azpilicuete je med nogami gostujočih branilcev natančno usmeril žogo za Courtoisov hrbet.

A Mourinho ni imel priložnosti, da bi igro pričakovano zaprl. Tik pred koncem polčasa je namreč sledil šok za Londončane. Podajo Tiaga v kazenski prostor je hitri Juanfran še ujel in žogo preusmeril nazaj, kjer jo je ob slabem posredovanju treh neodločnih igralcev v modrem Adrian Lopez hladnokrvno porinil v mrežo. Atletico, ki je v polfinalu elitnega evropskega tekmovanja igral prvič po letu 1974, je imel nenadoma izjemno izhodišče.

V nadaljevanju je imel sprva pobudo Atletico, v 53. minuti pa je zelo dobro z glavo meril Terry, vendar je gol preprečil Curtois s še boljšo obrambo. Pri Chelseaju je tedaj v igro vstopil napadalec Samuel Eto'o, toda prav Kamerunec je bil tragični junak tekme: v 59. minuti je na robu kazenskega prostora spotaknil Diega Costo, ki je nato sam hladnokrvno izvedel najstrožjo kazen. Chelsea je odgovoril z nevarnim napadom Davida Luiza, ki pa je v 64. minuti zadel le prečko.



Mourinho je moral zdaj vse staviti v napad, a je bilo hitro jasno, da je sanj Chelseaja konec. Piko na i je že v 72. minuti postavil Arda Turan, po njegovem prvem strelu je Schwarzer žogo še odbil v prečko, a je turški nogometaš odbitek pospravil v mrežo in dokončno potrdil veliko slavje rdeče-belih, ki do konca tekme niso imeli težav pri vzdrževanju zanje sijajnega razpleta tekme.

* Stadion Stamford Bridge, gledalcev 38.000, sodniki: Rizzoli, Faverani, Di Liberatore, Banti, Damato (vsi Italija).
* Strelci: 1:0 Torres (36.), 1:1 Lopez (44.), 1:2 Costa (60., 11-m), 1:3 Turan (72.).
* Chelsea: Schwarzer, Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta, Ramires, Luiz, Cole (od 55. Eto'o), Willian (od 77. Schürrle), Torres (od 67. Ba), Hazard.
* Atletico Madrid: Courtois, Juanfran, Miranda, Godin, Filipe Luis, Turan (od 84. Rodriguez), Tiago, Mario Suarez, Koke, Lopez (od 66. Raul Garcia), Diego Costa (od 76. Sosa).
* Rumeni kartoni: Cahill; Costa, Lopez.
* Rdeč karton: /