mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Francija slavi junaka Griezmanna: z dvema goloma domačine popeljal v finale

Deli na:
Francija slavi junaka Griezmanna: z dvema goloma domačine popeljal v finale

Foto: Getty Images

Nogometna reprezentanca Francije je v drugem polfinalu evropskega prvenstva v Franciji v Marseillu premagala Nemčijo z 2:0 (1:0). V velikem finalu, ki bo v nedeljo ob 21. uri v Parizu, se bo pomerila s Portugalsko, ki je bila v sredo z 2:0 boljša od Walesa.

* Stadion Velodrome, gledalcev 67.000, sodniki: Rizzoli, Di Liberatore, Tonolini (vsi Italija).
* Strelca: 1:0 Griezmann (45./11-m), 2:0 Griezmann (72.).
* Francija: Lloris, Sagna, Umtiti, Koscielny, Evra, Sissoko, Pogba, Matuidi, Griezmann (od 92. Cabaye), Payet (od 71. Kante), Giroud (od 78. Gignac).
* Nemčija: Neuer, Höwedes, Boateng (od 60. Mustafi,) Can (od 67. Götze), Hector, Kimmich, Schweinsteiger (od 79. Sane), Kroos, Özil, Draxler, Müller.
* Rumeni kartoni: Evra; Can, Schweinsteiger, Özil.
* Rdeč karton: /.

Na Velodromu v Marseillu sta se udarila gostiteljica Francija in svetovna prvakinja Nemčija. Nasproti sta si stali najboljša obramba prvenstva z Manuelom Neurjem na čelu in najboljšim napadom turnirja z izjemno trojico Olivier Giroud, Dimitri Payet in Antoine Greizmann.

A na vse to je bilo pred prvim sodniškim žvižgom pozabljeno. Greizmann je bil nocoj mož odločitve, Neuer je klonil z enajstih metrov, Francija pa je prekinila 58 let dolgo sušo proti Nemčiji na velikih tekmovanjih.

Francozi so tekmo začeli nekaj bolje, a več kot strela Greizmanna, ki je ogrel Manuela Neuerja, niso spravili skupaj. Nemci so začeli prevzemati pobudo. V 13. minuti je streljal Thomas Müller, vendar je bil premalo natančen. Bolj nevaren je bil nekaj trenutkov kasneje Emre Can, vendar je bil Hugo Lloris dobro postavljen.

Müller je še enkrat poizkusil v 15. minuti, Toni Kroos je streljal v 21. minuti, Bastian Schweinsteiger v 26. minuti, mini nalet elfa pa ni obrodil sadov. Paul Pogba je po dolgem času prišel do strela za galske peteline. Že v sodniškem dodatku prvega polčasa je z roko v kazenskem prostoru igral kapetan Bastian Schweinsteiger, Nicola Rizzoli je pokazal na belo točko, Francozi pa so povedli z golom Greizmanna.

Francozi so v uvodu drugega polčasa imeli nadzor nad tekmo, tekmecem niso dopuščali veliko možnosti, v 72. minuti pa svetovnim prvakom zadali nov udarec. Joshua Kimmich je izgubil žogo, Paul Pogba je preigraval, podal v kazenski prostor, Neuer je odbil, Greizmann pa je bil na pravem mestu in zabil svoj drugi gol na tekmi.

V 74. minuti je prav Kimmich na drugi strani igrišča stresel prečko, pet minut pozneje pa je Leroy Sane, ki je le nekaj sekund prej vstopil v igro, skoraj premagal Llorisa. Nemčija je vse sile usmerila v napad, kar so gostitelji izkoristili in tekmece postavljali pred nove preizkuse. V 86. minuti je bil v novi lepi priložnosti Greizmannn, a je streljal premalo močno, da bi resno ogrozil Neuerja, nemški vratar pa je bil dobro postavljen dve minuti kasneje po poizkusu Andreja-Pierra Gignaca.

Že globoko v sodniškem dodatku drugega polčasa je novo lepo priložnost Nemčije zapravil Kimmich, ki je dobro streljal z glavo, Lloris pa se ni pustil premagati. Še zadnji strel na tekmi je sprožil Mario Götze, vendar mimo gola.