evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Maribor z zmago nad Wiganom do prve evropske pomladi slovenskega nogometa

Deli na:
Maribor z zmago nad Wiganom do prve evropske pomladi slovenskega nogometa

Foto: Bobo

Nogometaši Maribora so v 6. krogu evropske lige v skupini D v Ljudskem vrtu premagali Wigan z 2:1 (1:1) in se uvrstili v spomladanski del evropske lige, saj je na drugi tekmi skupine Rubin Kazan v gosteh premagal belgijski Zulte Waregem in tako Mariborčanom priboril drugo mesto na lestvici in napredovanje.

Mariborski nogometaši so pred dvobojem na navijaški ploščadi pred stadionom razrezali 12-metrsko torto in tako proslavili 53. rojstni dan, nato pa si kar sami priigrali še najlepše rojstnodnevno darilo, uvrstitev med najboljših 32 ekip evropske lige in spomladanski del tega tekmovanja. Pomagal jim je tudi ruski Rubin Kazan, ki je v Belgiji Zulte Waregem premagal z 2:0. Mariborčanom je tako v tretjem poskusu le uspelo iztržiti spomladanski del drugega najmočnejšega evropskega tekmovanja.

V osmi minuti so prvi resneje zapretili Mariborčani, ko je Željko Filipović s kakih 20 metrov lepo preigral gostujočo obrambo, a je meril premalo natančno in žogo poslal mimo desne vratnice vratarja Scotta Carsona. V 16. minuti so domačega vratarja Jasmina Handanovića ogreli gostje, ko je Nick Powell ostal sam in s kakšnih 25 metrov streljal previsoko. Za grobo igro so si Angleži v razmaku dveh minut prislužili dva rumena kartona, igra pa se je razživela. Skupil jo je Aleš Mertelj, ki je zaradi krvavitve moral z igrišča, še preden pa se je vrnil, so bili Angleži nevarni s petih metrov, a je Powell priboril le kot.

Mariborčani so bili nevarni v 33. minuti, ko je kapetan Marcos Tavares dobil žogo na levi strani kazenskega prostora gostov, podal v sredino, vendar pa domači napadalci niso bili na pravem mestu in priložnost je splavala po vodi. Gostje so na sredini igrišča čvrsto držali žogo v svojih nogah, Tavares pa je v 35. minuti podrl Gomeza na robu kazenskega prostora. S 25 metrov je poskusil z direktnim strelom na levo Handanovićevo stran, a zadel zgolj vrtnico. Proti koncu prvega polčasa so gostje pritisnili na mariborska vrata, mariborska obramba pa je poskušala na vse mogoče načine ohraniti domača vrata. Arghus je ob tem storil napako in sodnik Szymon Marciniak je dosodil enajstmetrovko za Wigan. Jordi Gomez je goste popeljal v vodstvo z bele točke. Že minuto kasneje je sledila kazen za Angleže, ko si je Chris McCaan prislužil drugi rumeni karton po igri z roko. Iz enajstih metrov je Dejan Mezga naprej zadel roko vratarja Carsona, ki je žogo preusmeril v vratnico, do odbite žoge pa je najhitreje pritekel prav Mezga in jo v drugo "pospravil" v gostujočo mrežo za izenačenje.

Mariborčani so drugi polčas pričeli zelo napadalno, si hitro pripravili tri priložnosti, ki pa so tudi po zaslugi zbrane gostujoče obrambe ostale brez epiloga. Še kako se je Angležem poznala odsotnost McCaana, gostitelji so izkoriščali prednost igralca več, a se gostje niso pustili zmesti. V 51. minuti so poskusili gostje, a Powell z desetih metrov ni bil dovolj natančen. Sedem minut kasneje je Nusmir Fajić na desni strani lepo pretekel Thomasa Rogneja, a meril premalo natančno. A poskus je le obrodil sadove, v 59. minuti je Filipović z evrogolom domače popeljal v vodstvo. Damjan Bohar je podal do Dejana Mezge, ta pa je v sredini lepo našel Filipovića in matiral Carsona.


Pritisk domačih ni pojenjal, priložnosti so se nadaljevale. Izid na drugi tekmi je bil še vedno neodločen, v 72. minuti so Mariborčani skoraj še povišali vodstvo. Tavares je lepo pripravil akcijo, Bohar pa se je v dvoboju s Carsonom malo zmedel in poslal žogo mimo gola. V 74. minuti je moral z igrišča Mertelj, potem ko je prejel drugi rumeni karton. Igra je postajala vse bolj napeta, Wigan je lovil zaostanek, Maribor držal prednost. V ključnih trenutkih je na obeh straneh sledilo nekaj napak, nepopustljiv pa je bil Handanović, ki je rešil kar nekaj obetavnih gostujočih žog. Spremembe izida ni prinesel niti 4-minutni sodnikov podaljšek, novice iz Belgije pa so pomenile, da so Mariborčani prvič v zgodovini napredovali med najboljših 32 ekip evropske lige.

* Stadion Ljudski vrt, gledalcev 9000, sodniki: Marciniak, Sokolnicki in Listkiewicz (vsi Poljska).
* Strelci: 0:1 Gomez (41.), 1:1 Mezga (43.), 2:1 Filipović (59.).
* Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Arghus, Viler, Bohar, Filipović, Mertelj, Mezga (od. 81. Črnic), Tavares (od 78. Cvijanović), Fajić (od 85. Mendy).
* Wigan: Carson, Perch, Barnett, Rogne, Beausejour, McArthur (od 75. Boyce), Gomez, McCann, Espinoza, McManaman (od 46. Watson), Powell (od 65. Fortune).
* Rumeni kartoni: Arghus, Tavares, Mertelj; Espinoza, McCaan, Rogne.
* Rdeč karton:
McCaan (42.), Mertelj (74.).